• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ проголосив утворення Івано-Франківської митрополії...

Глава УГКЦ проголосив утворення Івано-Франківської митрополії

13.12.2011, 14:49
Глава УГКЦ проголосив утворення Івано-Франківської митрополії - фото 1
Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) 13 грудня в Івано-Франківську проголосив утворення Івано-Франківської митрополії УГКЦ і ввів на престол її першого митрополита – владику Володимира (Війтишина).

Митрополія_Івано-Франківська.jpgПредстоятель Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) 13 грудня в Івано-Франківську проголосив утворення Івано-Франківської митрополії УГКЦ і ввів на престол її першого митрополита – владику Володимира (Війтишина).

Митрополит, за повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, отримав повноваження та обов’язки, передбачені каноном 131–139 Кодексу канонів Східних Церков. Він скликатиме Митрополичий Синод, який врегульовуватиме питання діяльності Церкви на певній території, матиме право висвячувати, інтронізувати єпископів своєї митрополії, дбатиме про ретельне дотримання віри, проводитиме канонічні візитації, якщо вони занедбані в єпархіях, а також має створити Митрополичий трибунал.

«УГКЦ прямує до затвердження патріаршого устрою і слушність цих старань визнають Римські Архиєреї», – говориться в Декреті Предстоятеля УГКЦ Святослава про проголошення трьох нових митрополій. А щоби ще більше скріпити патріарші структури Церкви Києва і Галича, Синод Єпископів УГКЦ вирішив своєю владою створити на землях Києво-Галицької Церкви три нові митрополії, а саме: Львівську, Івано-Франківську і Тернопільсько-Зборівську – та піднести престоли Івано-Франківської і Тернопільсько-Зборівської єпархій до гідності архиєпархії. Ці рішення поблагословив Папа Бенедикт XVI.

У Декреті про проголошення трьох нових митрополій УГКЦ також йдеться про історію УГКЦ, про її важкий шлях, про легалізацію УГКЦ та про повернення осідку Глави УГКЦ до Києва.

Архиєпископ Володимир (Війтишин), митрополит Івано-Франківський, наголосив на тому, що створення Івано-Франківської митрополії стало «вінцем праці людей різних поколінь, їх піднесень і упадків, терпінь і переслідувань на їх відданості у служінні Богу та Його святій Церкві».

До новоствореної Івано-Франківської митрополії входять престоли Івано-Франківської архиєпархії та Коломийської-Чернівецької єпархії. Катедральним собором цієї митрополії стає собор Святого Воскресіння Христового в Івано-Франківську.