• Головна
  • Новини
  • Українці в Римі відсвяткували 40 років діяльності Згромадження сестер-катехиток св. Анни...

Українці в Римі відсвяткували 40 років діяльності Згромадження сестер-катехиток св. Анни

15.11.2011, 15:20
Українці в Римі відсвяткували 40 років діяльності Згромадження сестер-катехиток св. Анни - фото 1
40-річчя своєї діяльності в Римі відзначило Згромадження сестер-катехиток св. Анни, осередок якого заснував тут 1971 року Патріарх УГКЦ Йосиф (Сліпий).

exklusiv.gif40-річчя своєї діяльності в Римі відзначило Згромадження сестер-катехиток св. Анни, осередок якого заснував тут 1971 року Патріарх УГКЦ Йосиф (Сліпий). Урочистості з цієї нагоди відбулися 13 листопада.

Як повідомила РІСУ Оксана Шкодзінська, вітали сестер з ювілеєм представники від трьох парафій УГКЦ та кількох монаших Згромаджень, які діють у Римі. До них долучилися й українці - парафіяни храму свв. Сергія і Вакха, при якому й працює Гостинний дім для прочан, що його провадять сестри-катехитки.

Святкування в Римі

З історією осередку сестер катехиток св. Анни в Римі після урочистого акафісту присутніх ознайомив о. Іван Дацько, голова Релігійного товариства «Св. Софія» для українців-католиків в Італії, зазначивши, що їхня праця і життя у Вічному місті є нелегкими, але дуже потрібними для Української Греко-Католицької Церкви.

Як розповіла с. Сергія Гавдида, одна з чотирьох перших сестер-катехиток, що прибули 40 років тому з Бразилії в Рим, щоб облаштувати і провадити там Гостинний дім для прочан, розпочинати цю справу було важко. Сестрам довелося стикнутися з багатьма труднощами, зокрема, й матеріального характеру. Проте сьогодні, на момент сорокаліття існування цього дому на площі Мадонна дей Монті, що його придбав колись для Української Церкви Патріарх Йосиф, це місце стало відомим пунктом, де зупиняються численні паломницькі групи.

«Згромадження в Римі розростається, поповнюється новими сестрами, – зазначає с. Беатриса Орібка, що представляла на урочистостях Генеральну настоятельку Згромадження. – Для них це нагода для особистого розвитку. Для Згромадження – можливість поширити свої напрацювання серед людей, які живуть у Римі. Наразі ми хочемо звернути також особливу увагу на духовний бік побуту сестер тут, щоб вони могли не лише працювати для Гостинного дому, а й більше часу присвячувати служінню Церкві через катехизацію».

Довідка: Згромадження сестер-катехиток святої Анни засноване в Бразилії 1932 року. Його ціллю було допомагати українським емігрантам у Бразилії в пасторальній, навчально-виховній та оздоровчій працях. З часом сестри на запрошення українських спільнот почали засновувати свої згромадження і в інших країнах світу.

1971 року Патріарх Йосиф (Сліпий) запросив сестер св. Анни до Рима і доручив їм провадити український готель в Патріаршому домі на Piazza Madonna dei Monti. Сьогодні дім належить Товариству «Свята Софія», яке заснував Патріарх, і сестри надалі ним опікуються. Структура працює під офіційною назвою “Casa di Procura delle Suore di Sant’Anna”. Упродовж цієї служби, поки ще не були зорганізовані українські осередки в Італії, сестри без винагороди приймали тут українських біженців, або тих, що виїжджали з України та зупинялись тут в очікуванні документів. Серед таких, наприклад, були відомі правозахисники - математик Леонід Плющ і генерал Петро Григоренко та інші. А у квітні 1973 року тут жив близький родич Папи Павла VI.

До ремонту в домі у 1998-2000 рр сестри також доглядали Український музей, що був розміщений тут на третьому поверсі, а опісля був перенесений в приміщення Інституту св. Климента. Від часу започаткування на українській парафії свв. Сергія і Вакха богослужінь для українських заробітчан сестри прислуговують та співають в храмі.