• Головна
  • Новини
  • Синод єпископів УГКЦ розглянув застосування практики катехуменату, що стане складовою частиною Стратегії розвитку цієї Церкви...

Синод єпископів УГКЦ розглянув застосування практики катехуменату, що стане складовою частиною Стратегії розвитку цієї Церкви

09.09.2011, 16:24
Синод єпископів УГКЦ розглянув застосування практики катехуменату, що стане складовою частиною Стратегії розвитку цієї Церкви - фото 1
Два роки тому за рішенням Синоду єпископів УГКЦ була створена робоча група для вивчення можливості застосування практики катехуменат в нинішніх обставинах церковного життя.

Синод-УГКЦ.gifЗа словами владики Богдана (Дзюраха), «катехуменат – це певна духовна мандрівка, шлях, який проходили кандидати до Хрещення в перших століттях існування Церкви, щоб стати живими і повноцінними членами Церкви. Цей процес міг тривати два, три, та навіть більше років. Упродовж цього часу людина під проводом досвідченого християнина чи священнослужителя пізнавала основні правди християнської віри.

Два роки тому за рішенням Синоду єпископів УГКЦ була створена робоча група для вивчення можливості застосування практики катехуменат в нинішніх обставинах церковного життя.

За задумом синодальних отців, досвід катехуменату повинен слугувати Церкві у двох напрямках: під час підготовки нехрещених до прийняття святих таїнств християнського втаємничення (Хрещення, Миропомазання та Євхаристія), а також для поглиблення віри у вже охрещених членів Церкви, які через обставини атеїстичного режиму не мали змоги бути повністю впровадженими у церковне життя і залишилися суто «номінальними» християнами.

Цьогорічний Синод єпископів УГКЦ розглянув перші напрацювання робочої групи, яку очолює с. Луїза Цюпа, СНДМ, і прийняв їх за основу для дальших кроків. Зокрема робочій групі доручено розробити низку підручників і посібників, на основі яких душпастирі та катехити зможуть проводити курс катехуменату з дорослими, котрі бажають прийняти Хрещення в УГКЦ. Окрім цього, будуть опрацьовані літургійні чини, необхідні для застосування практики катехуменату і уділювання Святих Таїнств згідно з цією програмою. Завдання підготувати такі літургійні чини доручено Патріаршій літургійній комісії.

Матеріали, підготовлені робочою групою, стануть у пригоді душпастирям також для впровадження на своїх парафіях курсів поглиблення духовного життя для тих парафіян, які, хоч були охрещені, ніколи не мали нагоди пройти ґрунтовну катехизацію та поглибити своє духовне життя. «Таким чином планується подолати прірву, яка нерідко існує між тим, що християни визнають устами, і тим, чим вони живуть у щоденному, родинному та професійному житті», - відзначив владика Богдан.

Як йдеться у повідомленні Департаменту інформації УГКЦ, застосування практики катехуменату стане складовою частиною ширшої Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року, над яким працює цьогорічний Синод єпископів УГКЦ.