• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ розширять пасторально-місійний відділ та розвиватимуть греко-католицьке мігрантське душпастирство...

В УГКЦ розширять пасторально-місійний відділ та розвиватимуть греко-католицьке мігрантське душпастирство

03.08.2011, 07:19
В УГКЦ розширять пасторально-місійний відділ та розвиватимуть  греко-католицьке мігрантське душпастирство - фото 1
ПМВ працює не лише з тими, хто виїхав з України, але також із тими, хто в’їжджає в Україну.

Misiya.gif„Ми хочемо розширити Пасторально-місійний відділ”, – повідомив на семінарі місіонерів УГКЦ Голова ПМВ владика Йосиф (Мілян). З’їзд розпочався в неділю, 31 липня, в Обухові під Києвом. В перший день місіонерського форуму єпископ звернувся до душпастирів і розказав про подальші плани щодо діяльності ПМВ та розвитку греко-католицького мігрантського душпастирства.

„Зараз в Пасторально-місійному відділі працює ще надто мало людей. Крім мене, є тільки виконавчий секретар о. Василь Поточняк та секретар – диякон Андрій Гах. Водночас відділ займається душпастирською опікою українців у 38 країнах світу, де нема церковних структур УГКЦ” – розповідає єпископ.

ПМВ працює не лише з тими, хто виїхав з України, але також із тими, хто в’їжджає в Україну. Від недавнього часу до ПМВ входить також Комісія у справах мігрантів, яка займатиметься, тими хто повертається з еміграції та іноземцями, що приїхали в Україну на тимчасове чи постійне проживання. „Вже сьогодні в деяких наших єпархіях, священики, які володіють іноземними мовами служать Літургію в нашому обряді для іноземних студентів”, – каже Владика Йосиф.

Єпископ розповів місіонерам про здобутки дворічної діяльності відділу: численні відвідини українців-заробітчан у різних країнах, моніторинг душпастирської праці за кордоном, семінар практичної місійності для семінаристів старших курсів. Зокрема, владика окреслив діяльність ПВМ, як „дуже активну”.

„Нещодавно ми зробили звіт щодо ситуації в Росії. Цей звіт був перекладений італійською мовою, а відтак представлений Конгрегації Східних Церков. Як з’ясувалося, інформація представлена у звіті досі не була відомою, і наш звіт послужив як важливе джерело, яке Конгрегація використала на міжнародних зустрічах”, – додає Голова Пасторально-місійного відділу.

Єпископ наголошує, що пріоритетом діяльності ПМВ є виховати глибоко духовних священиків. „Дуже важливо, щоб наші священики, які душпастирюють закордоном були духовними людьми. З одного боку люди очікують від нас, що ми є сучасними і відкритими, а з іншого – хочуть бачити святих священиків”, – пояснює Голова ПМВ.

Владика Йосиф висловив сподівання, що ця перша зустріч місіонерів в новітній історії УГКЦ стане початком системної співпраці. „Ми би дуже хотіли, щоб ця зустріч в Обухові вам сподобалася. Ми дуже старалися, щоб на неї запросити цікавих людей”, – каже владика Йосиф. Зокрема, у перший день семінару із доповіддю перед місіонерами виступив суддя Конституційного Суду України Петро Стецюк. Відомий правник країни розповів про те, що говорить про мігрантів українське законодавство та міжнародне міграційне право.

Протягом кількох днів греко-католицькі душпастирі, що опікуються українцями-греко-католиками закордоном знайомитимуться, обмінюватимуться досвідом, та братимуть участь у семінарі  «Теоретично-практична місійність УГКЦ у Вселенській Церкві». В програмі семінару заплановані доповіді експертів у сфері міграції, соціологів, богословів, юристів та каноністів. Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ.