У Києві буде новий монастир УГКЦ

04.07.2011, 09:32
У Києві буде новий монастир УГКЦ - фото 1
Глава УГКЦ 3 липня у Києві освятив наріжний камінь монастиря Покрови Пресвятої Богородиці Згромадження Сестер Пресвятої Родини.

Svyatoslav.gifГлава УГКЦ Патріарх Святослав 3 липня у Києві освятив наріжний камінь монастиря Покрови Пресвятої Богородиці Згромадження Сестер Пресвятої Родини. Знаменно, що освячення відбулося в рік, коли згромадження святкує 100-літній ювілей від дня заснування.

Перед освяченням Предстоятель УГКЦ очолив Архиєрейську Літургію у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. «Заснування нового монастиря для Церкви є великою подією, тому що ще одна часточка неба засяє між нами», −  сказав у промові Глава УГКЦ.

Глава УГКЦ висловив сподівання, що цей монастир у майбутньому стане Генеральним домом. Патріарх Святослав подякував усім жертводавцям, які допомагають сестрам, тому, за його словами, сьогоднішнє свято є також плодом їхньої жертовної праці. «Ці люди наслідують тих, хто є убогі духом і радіють з того, що можуть більше дати ніж взяти», − сказав Блаженніший Святослав.

Довідка про Згромадження Сестер Пресвятої Родини (ЗСПР) (Сестри Пресвятої Родини):

Згромадження у 1911 році заснував о. Олександр Дикий, співзасновниками були − о. Теофіл Горникевич та перша сестра згромадження − с. Тереза Текля Юзефів. Із 1912 року монастир перенесено до села Гошів (Івано-Франківська обл.) На час ліквідації УГКЦ у 1946 р. нараховувалося 78 сестер у 20 домах Львівської, Станіславівської та Перемиської єпархій. У підпіллі сестри займалися приготуванням дітей до першої сповіді. Активно діяли у період легалізації УГКЦ.

Сьогодні у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільсько-Зборівській та Бучацькій єпархіях працює 77 сестер, з них 3 новички. Також сестри ЗСПР живуть в Італії та Канаді.

Сестри служать у різних сферах, відповідно до харизми згромадження. Вони навчаються, викладають у богословських навчальних закладах. Зокрема в Українському католицькому університеті та у духовній семінарії. Важливе місце займає апостольська праця, відповідна до актуальних потреб Церкви: праця з родинами, християнське виховання дітей і молоді при церквах, у дитсадках, школах, опіка над сиротами, обслуговування хворих у лікарнях. Сестри способом власного життя, за прикладом Пресвятої Родини, практикують євангельські ради, як сказав Христос: «Пшеничне зерно, коли впаде на землю і умре, багато плоду приносить». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.