• Головна
  • Новини
  • Владику Гліба (Лончину) призначено Апостольським екзархом у Великобританії...

Владику Гліба (Лончину) призначено Апостольським екзархом у Великобританії

15.06.2011, 10:10
Владику Гліба (Лончину) призначено Апостольським екзархом у Великобританії - фото 1
У Ватикані 14 червня повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI, взявши до відома рішення Синоду Єпископів УГКЦ, призначив владику Гліба (Лончину) Апостольським екзархом для українців візантійського обряду у Великобританії.

lonchuna.gifУ Ватикані 14 червня повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI, взявши до відома рішення Синоду Єпископів УГКЦ, призначив владику Гліба (Лончину) Апостольським екзархом для українців візантійського обряду у Великобританії. Дотепер владика Гліб був Апостольським адміністратором вакантного осідку цього екзархату.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Англії та Уельсі створено у 1957 році, а у 1968 році його юрисдикцію поширено на всю Великобританію. Це єдина католицька структура східного обряду в Сполученому Королівстві.

Владика Гліб (Лончина) народився 23 лютого 1954 р. в українській родині в м. Стюбенвіл, США. Богословську освіту здобував у Римі: у Папському університеті «Урбаніанум» захистив ліценціат з біблійного богослов’я, а в Папському східному інституті - докторат з літургіки.

У 1975 році вступив до українського монастиря отців студитів у Ґроттафераті (біля Рима), а 1977 року був висвячений Блаженнішим Йосифом (Сліпим) на пресвітера. Деякий час душпастирював у США, а 1994 року разом зі співбратами-студитами прибув до України, де виконував різні служіння.

27 лютого 2002 року отримав єпископські свячення і був призначений єпископом-помічником Львівським. Через рік розпочав служіння Апостольського візитатора для українців греко-католиків в Італії та прокуратора Верховного Архиєпископа УГКЦ в Римі, а з березня 2004 року – Апостольського візитатора в Іспанії та Ірландії.

2 червня 2009 владика Гліб став Апостольським адміністратором Екзархату для українців візантійського обряду у Великобританії.