• Головна
  • Новини
  • 53-тя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ обговорила екуменічну діяльність та стан справ в архиєпископстві...

53-тя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ обговорила екуменічну діяльність та стан справ в архиєпископстві

02.06.2011, 12:55
У роботі Синоду взяли участь всі українські греко-католицькі єпископи, які діють на території України.

П’ятдесят третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Львові-Брюховичах 25-26 травня 2011 року під головуванням новообраного  Глави УГКЦ Патріарха Святослава (Шевчука). У роботі Синоду взяли участь всі українські греко-католицькі єпископи, які діють на території України.

Серед основних  тем цієї сесії Синоду Верховного Архиєпископства було обговорено питання про екуменічну діяльність у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ та заслухано доповідь про Український католицький університет, яку виголосив ректор цього вищого навчального закладу отець д-р Борис Ґудзяк.

Синод розглянув і прийняв такі нормативні документи: Інструкцію Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про книговидання та Синодальне звернення у цій справі; Типове положення про комісію Верховного Архиєпископства УГКЦ та Опис посадових обов’язків керівника Відділу церковних комісій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

У розділі фінансового блоку питань було заслухано та обговорено низку питань про фінансово-господарське життя у парафіях та зроблено відповідні висновки і вказівки, зокрема про потребу належного документального оформлення церковного майна на місцях.

Окрім цього, учасники Синоду розглянули такі питання: святкування 200-річчя народження о. Маркіяна Шашкевича; підготовка до відзначення 10-річчя візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну; підготовка до відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України, та прийняли відповідні рішення.

Синод заслухав також звіти про стан будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, про перебіг процесу створення загальноцерковного друкованого видання та про візит владики Йосафати (Говери), Екзарха Луцького, до Казахстану.

Значну частину синодального часу було присвячено розглядові питань про рух волонтаріату у Верховному Архиєпископстві, про відзначення 60-річчя священства Папи Бенедикта XVI та про заклик Папи Римського до молитви за християн-католиків у Китаї, у відповідь на який єпископи УГКЦ, котрі діють на території України, прийняли рішення встановити 24 травня Днем молитви за Католицьку Церкву в Китаї і заохотити вірних до молитви в цьому наміренні ( в цьому наміренні 26 травня 2011 року отці Синоду відслужили спільну Літургію у наміренні).

П’ятдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у жовтні 2011 року Божого.

Постанови П’ятдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, які набирають чинності 14 червня 2011 року, оприлюднив Департамент інформації УГКЦ.