• Головна
  • Новини
  • На 101 році життя помер історик, митець, священик УГКЦ Дмитро Блажейовський...

На 101 році життя помер історик, митець, священик УГКЦ Дмитро Блажейовський

23.04.2011, 15:21
На 101 році життя помер історик, митець, священик УГКЦ Дмитро Блажейовський - фото 1
Відомий науковець, автор численних вишиваних ікон, хоругв, риз священик УГКЦ отець доктор Дмитро Блажейовський помер 23 квітня у Львові.

Blageyovsky.gifВідомий науковець, автор численних вишиваних ікон, хоругв, риз священик УГКЦ отець доктор Дмитро Блажейовський помер 23 квітня у Львові.

Отець Дмитро Блажейовський – автор 25 наукових праць з історії Церкви та Української держави, а в його мистецькому доробку є 350 вишитих ікон та хоругв.

Дмитро Блажейовський народився на Лемківщині 21 серпня 1910 року. У 1933 році він з Праги пішки прийшов до Риму на прощу. Дорогою почув українську пісню. Співали семінаристи з колегії святого Йосафата. Це його настільки вразило, що вирішив і собі там вчитися. З 1947 року священик жив у США, у 1973 році знову повернувся до Риму. Вишивав з шістдесяти років. Вишивані ікони священика можна побачити у Франції, Італії, Ватикані, Бразилії, Німеччині та інших країнах. 6 травня 1999 року відкрив у Львові власний музей вишиваних ікон та образів (пр. Чорновола, 2а).

21 серпня  2010 р. громадськість відзначила 100-річчя о. Дмитра Блажейовського у Національному театрі ім. М.Заньковецької у Львові. Того ж року нагороджений Папською медаллю «Христос — наш мир».

Львівський музей вишиваних ікон та образів Отця доктора Дмитра Блажейовського і Товариство  «Україна-Світ» висунули кандидатуру о. Дмитра Блажейовського на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.