• Головна
  • Новини
  • Закарпатська спілка імені владики Івана (Маргітича) хоче приєднати Мукачівську греко-католицьку єпархію до УГКЦ...

Закарпатська спілка імені владики Івана (Маргітича) хоче приєднати Мукачівську греко-католицьку єпархію до УГКЦ

12.04.2011, 16:47

В Ужгороді відбулася установча конференція зі створення обласної ГО "Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича".Метою Спілки є "возз'єднання Мукачівської греко-католицької єпархії з Українською Греко-Католицькою Церквою, із перспективою перетворення її в Український Греко-Католицький Патріархат".

В Ужгороді 9 квітня відбулася установча конференція зі створення обласної ГО "Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича".

Як повідомляє Закарпаття онлайн, майже сотня делегатів з усієї області затвердила Статут та обрала керівні органи спілки. Очолили її співголови – декан Великоберезнянщини о. Василь Данилаш та професор УжНУ Любомир Белей. Управою організації керуватиме голова обласної організації ВУТ "Просвіта" Володимир Піпаш.

Метою Спілки, за статутом, є "возз'єднання Мукачівської греко-католицької єпархії з Українською Греко-Католицькою Церквою, із перспективою перетворення її в Український Греко-Католицький Патріархат", а також популяризація української духовної культури, сприяння утвердженню української мови під час Богослужінь, наукова, освітня, виховна робота, пропагування християнських цінностей, національних традицій, здорового способу життя.

Перед схваленням установчих документів Спілки та обрання її керівних органів доповідачі (В. Піпаш, о. В.Данилаш, Л. Белей) зазначили, що організація не збирається боротися проти когось. Головна мета — бути почутими, мати змогу висловити думку про необхідність єдності Церкви в Україні. Члени Спілки хочуть спонукати церковних ієрархів з Ужгорода та Києва до об'єднання, водночас наголошуючи, що не збираються брати на себе юридичні та організаційні функції в цій справі. Їх можуть виконати лише самі очільники Церков.

Учасники конференції запланували провести збір коштів на потреби Патріаршого собору в Києві, запропонували звернутися до обласної влади, щоб визнати усі муровані храми Закарпаття пам'ятками архітектури місцевого значення, що унеможливило б їхню перебудову, спотворення чи знищення. Також члени Спілки пропонують розпочати процес беатифікації владики Івана (Маргітича) разом із іншими подвижниками Церкви.