Кардинал Любомир (Гузар) пояснив, чому передав уряд Церкви

07.04.2011, 16:20
Кардинал Любомир (Гузар) пояснив, чому передав уряд Церкви - фото 1
УГКЦ вже дійшла до того ступеня синодального розвитку, яка дає можливість зробити такий перехід спокійно.

Huzar_Shevchuk.gifГлава УГКЦ у 2001-2011 роках Блаженніший Любомир розповів в інтерв’ю виданню «Обозреватель», що відважився передати уряд Церкви тому, що УГКЦ вже дійшла до того ступеня синодального розвитку, яка дає можливість зробити такий перехід спокійно. За повідомленням департаменту інформації УГКЦ, інтерв’ю видання «Обозреватель» зараз готує до публікації.

На думку кардинала Любомира, синодальний устрій є для східних християн давньою традицією, і синодальне ведення Церкви є великим досяганням УГКЦ за останніх двадцять років, відколи Україна стала вільною.

«Синод – у перекладі з грецької – означає «йти у парі, йти крок у крок», але йти з ким? З Господом Богом. Тобто Синод є групою людей, котрі як владики мають спільну відповідальність і спільними зусиллями намагаються пізнати Божу волю… У нашій Церкві Синод є тим тілом, яке під проводом Глави Церкви спільними силами цю Церкву провадить», – наголосив духовний лідер греко-католиків.

Єрарх зауважив, що рух до синодального устрою Церкви розпочався ще у другій половині минулого століття і продовжився у часи, коли УГКЦ в Україні перебувала у підпіллі: «Ми починали це досить трудно, десь 50-60 років тому, і навіть на початку минулого століття вже були зустрічі єпископів, але вони були більше такого роду як конференції, от зійшлися порадитися».

За словами владики Любомира, подальший розвиток синодального устрою тісно пов’язаний з утвердженням Патріархату УГКЦ: «Ми ще мусимо багато працювати, вчитися, розвиватися, поглиблювати наше розуміння синодального ведення, і це є також дуже тісно пов’язано з патріархатом, устроєм патріархальним, це одне іде з другим, це є форма, яку ми мусимо ще краще вивчити, щоби її здійснювати більш досконало, але мені здається, що до певного рівня ми дійшли», – підкреслив колишній Глава Церкви.

«Моє розуміння було, що це є достатній рівень, і що можна спокійно довірити Синодові, який вибере когось, хто буде Главою Синоду, Главою Церкви і буде спільними силами провадити Церкву на дальшому розвитку», – пояснив своє рішення Блаженніший Любомир і висловив радість, що учасники Синоду обрали Блаженнішого Святослава. «Ми в історії маємо приклади молодих людей, які пішли на такі високі пости. От Митрополит Андрей Шептицький мав лише 35 років, коли очолив Церкву. І то не був навіть вибір, а відбулося з вибору Папи Лева ХІІІ, який побачив обдарування тієї людини і дуже настоював, щоби він був нашим Митрополитом», – сказав попередник нинішнього Глави Церкви.

На думку владики Любомира, надзвичайно важливо, що для виборів нового Глави Церкви була впроваджена система, за якої обраний отримує дві третини голосів: «Це дуже важливий момент, щоби відчути, що це не є якась махінація, а що це є підтримка зі сторони єпископату, що відбувається певний внутрішній процес, який набуває вияву поважної підтримки», – підкреслив духовний лідер греко-католиків.

«Синод дуже серйозно, спокійно, без пристрастей, без емоцій перевів цей вибір, і я дуже тому радий», – наголосив Блаженніший Любомир і зауважив, що президент будь-якої держави світу міг похвалитися отриманими двома третинами голосів реальної підтримки: «Я думаю, що для мене це є доказ зрілості нашого Синоду, і тому я дуже задоволений, бо я довірив Синодові і не розчарувався», – сказав кардинал Любомир в інтерв’ю виданню «Обозреватель».