• Головна
  • Новини
  • Відійшов у вічність заслужений священик УГКЦ – активний діяч підпільної Церкви...

Відійшов у вічність заслужений священик УГКЦ – активний діяч підпільної Церкви

08.03.2011, 12:19
Відійшов у вічність заслужений священик УГКЦ – активний діяч підпільної Церкви - фото 1
7 березня на 94-ому році життя у монастирі отців василіан в смт. Брюховичі біля Львова помер о. Антоній (Федір-Теодор) Масюк, відомий єромонах Чину св. Василія Великого з підпілля УГКЦ та часів незалежності.

sv.jpg7 березня на 94-ому році життя у монастирі отців василіан в смт. Брюховичі біля Львова помер о. Антоній (Федір-Теодор) Масюк, відомий єромонах Чину св. Василія Великого з підпілля УГКЦ та часів незалежності.

Він народився 20 травня 1917 року у с. Смолин Яворівського р-ну Львівської області у багатодітній селянській родині. Юнаком у віці 17 років вступив до монастиря отців василіан в Кристинополі (сьогодні м. Червоноград Львівської обл.). В 1948 році у Жовківському монастирі врятував з вогню Деревнянську чудотворну ікону Матері Божої Страждальної, яку атеїсти намагалися спалити з іншими церковними речами. Опікувався цією духовною реліквією, яка походить з другої половини XVII ст., як в часи підпілля, так і після відновлення діяльності УГКЦ. Після ліквідації монастирів на Галичині в 40-их роках минулого століття бр. Антоній працював на різних важких роботах, але завжди і всюди залишався вірним своїм обітам. У 1958 році розпочав вивчати філософію і богослов’я при підпільному монастирі отців василіан.Довічні обіти прийняв 1966 року. 25 листопада 1973 році був таємно висвячений на священика. Був одним з найактивніших і безстрашних діячів підпільної Церкви, здебільшого у Львові та довколишніх районах.

Отець Антоній Масюк став першим настоятелем церкви св. Андрія у м. Львові, яку передали отцям василіанам в 1990 році. В 1997-1999 роках служив у Жовківському монастирі отців василіан. В 1998 році отримав відзнаку Папи Івана Павла II «за вірність Апостольській столиці».

Похоронні богослужіння відбудуться вранці 9 березня у церкві св. Андрія (Львів). Похоронять о. Антонія на монашому цвинтарі у с. Крехів на Львівщині.