• Головна
  • Новини
  • На Закарпатті створена греко-католицька спілка, яка ініціює входження Мукачівської Греко-католицької єпархії у єдину УГКЦ із перспективою утворення Патріархату...

На Закарпатті створена греко-католицька спілка, яка ініціює входження Мукачівської Греко-католицької єпархії у єдину УГКЦ із перспективою утворення Патріархату

02.03.2011, 11:09
В Ужгороді відбулося друге засідання ініціативної групи зі створення Закарпатської обласної греко-католицької спілки імені владики Івана Маргітича.

В Ужгороді відбулося друге засідання ініціативної групи зі створення Закарпатської обласної греко-католицької спілки імені владики Івана Маргітича, повідомляє газета "Слово Просвіти" – друкований орган товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка.

Ініціатори спілки вважають, що в Закарпатті назріла потреба створення світської організації, яка об’єднала б українську греко-католицьку громадськість області і продовжила духовно-патріотичну діяльність народного єпископа Івана Маргітича.

Метою та завданням спілки, відповідно до проекту статуту, який обговорювався на засіданні, будуть:

 – популяризація української мови, сприяння утвердженню її використання як під час Богослужінь, так і у всіх інших сферах діяльності Мукачівської греко-католицької єпархії;

 – входження Мукачівської Греко-католицької єпархії у єдину Українську Греко-католицьку Церкву із перспективою перетворення її в Український Греко-католицький патріархат;

 – наукова, освітня, просвітницька та виховна робота, пропагування та поширення духовності, християнських цінностей, моралі, національних традицій, здорового способу життя.

У спілці передбачатиметься як індивідуальне, так і колективне членство. Щодо першого, то ними на однакових засадах будуть як миряни, так і духовні отці, а колективними членами можуть стати організації, товариства, установи, колективи тощо.

На засіданні було розглянуто порядок та дату проведення обласної установчої конференції. Наразі планується її скликання 9 квітня поточного року в м. Ужгород. 

Довідка:

Мукачівська греко-католицька єпархія утворена  19 вересня 1771 року  Папою Климентом XIV на базі Мукачівської православної єпархії. У єпархії, станом на 2008 рік налічувалося 242 храми, із них: 122 – храми, які були повернуті (до 1949 року єпархія налічувала 440 церков, з них 40 було зруйновано), 120 – новозбудованих, ще 65 – будується. 

На даний час ця єпархія формально лишається окремою єпархією свого права і не підпорядковується Главі УГКЦ.