• Головна
  • Новини
  • У Донецько-Харківському екзархаті УГКЦ введено особливу нагороду багатодітним священичим сім’ям...

У Донецько-Харківському екзархаті УГКЦ введено особливу нагороду багатодітним священичим сім’ям

15.02.2011, 09:10
Сама ідея нагородження багатодітних священичих родин у Донецько-Харківському екзархаті виникла давно. Для цього розробили проект медалі трьох ступенів.

Срібну медаль ІІ ступеня «Багатодітній сім’ї» 13 лютого 2011 року отримала родина о. Ростислава і Надії Муховських – одна з найбільших серед багатодітних сімей у Донецько-Харківському екзархаті УГКЦ. Нагороду, вручення якої відбувалося вперше за історію УГКЦ, вони отримали у день хрещення їхньої шостої дитини.

Сама ідея нагородження багатодітних священичих родин у Донецько-Харківському екзархаті виникла давно, повідомляє Департамент інформації УГКЦ. Для цього розробили проект медалі трьох ступенів, яку виготовив ініціатор створення парафії УГКЦ у м. Горлівці, ювелір Ярослав Шостак. На сьогодні розробляється план нагородження священичих сімей, які вже мають троє і більше дітей, і яких у Донецько-Харківському екзархаті є багато.

«Багатодітні священичі сім’ї є живим прикладом для усіх. Це приклад сімей, які не бояться побутових труднощів, які живуть справді згідно з християнськими принципами. Так було у первісній Церкві й у наших християнських предків. Живий приклад перевищує словесну науку чи повчання, бо слово порушує, а приклад приваблює. Моральний авторитет наших священичих сімей є набагато вищим від будь-яких повчань», – коментує подію владика Степан (Меньок), екзарх Донецько-Харківський.

На одному боці медалі «Багатодітній сім’ї» зображено Пресвяту родину – Богородицю, святого Йосифа і Дитятка Ісуса, по колу написано: «Українська Греко-Католицька Церква. Донецько-Харківський екзархат». На другому боці медалі під написом «Багатодітній сім’ї» зображено маленьку дитинку в колі, неначе в материнській утробі, в обіймах двох долонь, а з кола до центра променіє світло – символ Божої опіки. Зображення Пресвятої родини покликане спонукати кожну сім’ю до наслідування її життя, а також до молитовних прохань про особливу опіку. Всі зображення і написи – рельєфні.

Медаль ІІІ ступеня є срібною з одним діамантом на колодці, вона вручається родині, у якій народжується третя дитина.

Медаль ІІ ступеня є срібною із позолоченим рельєфним зображенням Пресвятої родини та з двома діамантами на колодці, нею нагороджують родину, яка приводить на світ п’яту дитину.

Медаль І ступеня є срібною із позолоченими рельєфними зображеннями Пресвятої родини з одного боку та малої дитини в колі у долонях з другого з трьома діамантами на колодці, нею нагороджують родину, в якій народжується сьома дитина.

Окрім того, до медалі вирішено долучати грошову винагороду.