• Головна
  • Новини
  • У Львові вшановують пам’ять Патріарха УГКЦ Мирослава Любачівського...

У Львові вшановують пам’ять Патріарха УГКЦ Мирослава Любачівського

14.12.2010, 14:13
У Львові вшановують пам’ять Патріарха УГКЦ Мирослава Любачівського - фото 1
Сьогодні, 14 грудня, минає 10 років від дня смерті Патріарха УГКЦ Мирослава Любачівського, який очолив Церкву після Йосифа Сліпого. Урочиста академія, присвячена Патріарху Мирославові, відбудеться 14 грудня о 19.00 в соборі св. Юра у Львові.

Мирослав_Любачівський.jpgСьогодні, 14 грудня, минає 10 років від дня смерті Патріарха УГКЦ Мирослава Любачівського, який очолив Церкву після Йосифа Сліпого. Урочиста академія, присвячена Патріарху Мирославові, відбудеться 14 грудня о 19.00 в соборі св. Юра у Львові. Про це РІСУ проінформували в Інституті історії церкви Українського католицького університету.

Після смерті Патріарха Йосифа Сліпого 7 вересня 1984 року владика Мирослав Любачівський став Верховним Архиєпископом Львівським. 31 березня 1991 року, після легалізації УГКЦ в Україні, він урочисто повернувся в Україну, до Львова.

Довідка:

Мирослав-Іван Любачівський народився 1914 р. в Долині (нині Івано-Франківщина), вчився у Стрийській гімназії, семінарії та академії у Львові, Інсбрукському університеті, Папському біблійному інституті та Григоріанському університеті в Римі. Доктор богословських і магістр біблійних наук.

Отримавши 1938 р. священничі свячення з рук Митрополита Андрея Шептицького, отець Мирослав вирушив на навчання у швейцарське місто Сіттен Сіон. А повернувся на батьківщину лише через 43 роки уже як Предстоятель УГКЦ.

Він завжди наголошував, що не полишав Україну за власним бажанням, і що його багаторічна еміграція була вимушеною.

Своє діаспорне служіння Мирослав Любачівський розпочав працею серед мігрантів у повоєнній Західній Європі, потім душпастирював у Філадельфії, викладав в Українській католицькій семінарії в Чикаго і Стемфордській семінарії. З часом він очолив Філадельфійську митрополію УГКЦ.

12 листопада 1979 р. Папа Іван Павло II здійснив у Сикстинській капелі хіротонію Мирослава-Івана, а вже наступного року призначив його коад’ютором — помічником з правом наслідування —Патріарха Йосифа Сліпого. Після смерті Йосифа Сліпого 1984 р. 70-річний Мирослав Любачівський автоматично став Главою УГКЦ.