• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ закликали Ватикан визначити правові і організаційні засоби для ефективнішого служіння Східних Католицьких Церков в країнах еміграції...

В УГКЦ закликали Ватикан визначити правові і організаційні засоби для ефективнішого служіння Східних Католицьких Церков в країнах еміграції

20.10.2010, 09:50
В УГКЦ закликали Ватикан визначити правові і організаційні засоби для ефективнішого служіння Східних Католицьких Церков в країнах еміграції - фото 1
На думку представника УГКЦ, «єпископи, виконуючи своє служіння, не можуть обмежуватися лише гарантіями [запевненими їм з боку латинських співбратів] чи тим більше – звичайними «відвідинами».

dzjurax_papa.jpgТурбота про емігрантів, потреба духовних отців та цінність споглядального життя – це три головні теми, які розвинув у своєму виступі на Пленарному засіданні Синоду Єпископів Католицької Церкви, присвяченому Близькому Сходу, владика Богдан (Дзюрах), Керівник Адміністрації Патріаршої курії, Секретар Синоду єпископів УГКЦ. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Торкаючись «надзвичайно важливої проблеми еміграції», владика Богдан, зокрема, сказав: «Хочу висловити глибоку вдячність латинським єпископам за дружній прийом, з яким вони зустрічають наших вірних, та за турботу, яку вони їм виявляють, але, очевидно, тут не йдеться лише про забезпечення «приміщення для богослужень» та «зміцнення –  цитую Робочий документ Синоду – зв’язку з вірними Східних Католицьких Церков в країнах еміграції», але про щось набагато важливіше і глибше».

На думку представника УГКЦ, «єпископи, виконуючи своє служіння, не можуть обмежуватися лише цими гарантіями [запевненими їм з боку латинських співбратів] чи тим більше – звичайними «відвідинами». Запитую: чи батько може сповнити свої природні завдання щодо своїх дітей, які перебувають далеко, за посередництвом простих «відвідин»? Відповідь надто очевидна, щоб її пояснювати ширше».

Підсумовуючи свої роздуми з даної проблематики, Владика Богдан звернувся до Папи Бенедикта XVI та близько 270 учасників Асамблеї з конкретною пропозицією: «Відповідально дослідити цю тему духовного батьківства Патріархів і Єпархів та визначити правові і організаційні засоби, які, завдяки тісній співпраці з місцевими Ординаріями, приведуть до ефективного здійснення їхнього служіння в місцях, де проживають їхні вірні».

Крім того, у своєму виступі, опублікованому також у газеті «L'Osservatore Romano» за 16 жовтня ц.р., владика Богдан запропонував усім учасникам звернути особливу увагу на підготовку духівників для семінарій та формаційних домів монаших чинів та згромаджень, «цих цінних та незамінних осіб в плеканні покликань» та на важливість існування і розвитку у Церкві споглядальних монастирів – «особливо дорогоцінного дару», які виступаючий, цитуючи Слугу Божого Митрополита Андрея, назвав «легенями життя Церкви».

Як вже повідомлялося, від 10 до 24 жовтня 2010 року у Ватикані проходить Спеціальна асамблея для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви. Її тема: «Католицька Церква на Близькому Сході: сопричастя та свідчення». До участі у роботі Асамблеї запрошені представники УГКЦ: Глава УГКЦ Патріарх Любомир та владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ.