• Головна
  • Новини
  • Опубліковані усі пастирські послання Митрополита Андрея Шептицького...

Опубліковані усі пастирські послання Митрополита Андрея Шептицького

03.09.2010, 13:33
Опубліковані усі пастирські послання Митрополита Андрея Шептицького - фото 1
За час свого єпископського та митрополичого служіння — від 1899 до 1944 років — Андрей Шептицький видав 250 пастирських послань, які зберігаються в українських і західних архівах.

За час свого єпископського та митрополичого служіння — від 1899 до 1944 років — Андрей Шептицький видав 250 пастирських послань, які зберігаються в українських і західних архівах. На сьогодні завершилася їх публікація — усі послання Митрополита доступні широкому загалу.

Завершив їх публікацію третій том праць Митрополита, написаних у 1939-1944 роках. За 5 окупаційних років Галичини владика Андрей написав 95 послань, майже стільки, як за 40 попередніх років свого служіння.

твори Андрея ШептицькогоНад тритомним виданням понад 20 років працює владика УГКЦ Михайло (Гринчишин), екзарх для Українців у Франції та країнах Бенілюксу, та науковий працівник Центрального Державного історичного архіву у Львові Оксана Гайова. Як інформує «Радіо Свобода», йдеться не лише про послання, а й про численні листи, декрети, статті, доповіді, звернення, які зберігаються у львівському та київському архівах, а також за кордоном.

Чимало з цих документів уже побачили світ у тематичних збірниках і ще готуються до друку. А ось пастирські послання Митрополита опубліковані на сьогодні усі в цих трьох томах — від 1899 до 1914 (видано у 2007 році), від 1918 до 1939 (видано у 2009 році) і від 1939 до 1944 років (у 2010 році).

«Не можу стверджувати, що збереглась уся кореспонденція Митрополита, але те, що збереглись усі послання, можна стверджувати. Адже відомо, що Митрополит організував УГКЦ на поселяннях в Канаді, США, Бразилії, Аргентині. Він писав не лише для вірних у Галичині, а й для усієї Церкви. Тоді були друкарні, послання розповсюджувались світом. У нас був 1946 і ліквідація УГКЦ, а за кордоном вірні зберегли праці Митрополита, — наголосила Оксана Гайова. — Коли ми комплектували збірники, то нам надсилали матеріали з Заходу і ми порівнювали. Тому, Богу дякувати, всі послання збереглись».

Третій том пастирських послань Митрополита, як зауважила Оксана Гайова, дає відповіді на усі ті перекручені закиди, які донині лунають на його адресу, нав’язані ще у радянський час спецвідділом КДБ. «До слова, уже у Польщі інтелектуали почали об’єктивно говорити про багатогранну постать Митрополита Андрея. Вони відкидають брехливі звинувачення і перекручування фактів. Чимало колишніх працівників КДБ теж опублікували своє зізнання про ту брехню, яку розповсюджували у радянський період», — заявила вона, додавши, що на сьогодні багато радянських публіцистів, істориків шкодують, що не мали архівів, не мали документів та свідомо обманювали людей.