• Головна
  • Новини
  • УГКЦ зустріла День Хрещення Русі відновленням хресних обітниць...

УГКЦ зустріла День Хрещення Русі відновленням хресних обітниць

29.07.2010, 14:11
УГКЦ зустріла День Хрещення Русі відновленням хресних обітниць - фото 1
Святкування 1022-ліття Хрещення Київської Русі в УГКЦ розпочали 25 липня. Святкові Літургії та обряди відновлення хресних обітниць відбулися у храмах усіх єпархій та екзархатів УГКЦ.

Patriarx_Ljybomur_1.jpgСвяткування 1022-ліття Хрещення Київської Русі в УГКЦ розпочали 25 липня Архиєрейською Літургією у Патріаршому соборі Воскресіння Христового за участі Глави УГКЦ. Святкові Літургії та обряди відновлення хресних обітниць відбулися у храмах усіх єпархій та екзархатів УГКЦ, як в Україні, так і за її межами. 28 липня відбулася Архиєрейська Літургія у Патріаршому соборі та молебень до святого рівноапостольного князя Володимира у храмі Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі в Києві. Святкова Літургія завершилася чином освячення води у Дніпрі.

Після молебню, як інформує прес-служба УГКЦ, Патріарх Любомир звернувся до вірних. «Ми зійшлися тут, щоб запитати себе, якими нам бути сьогодні? А відповідь, дорогі у Христі, дуже проста. Її можна сказати двома словами: ми маємо бути християнами, бо ми є спадкоємцями величезної історії», — наголосив він.

Глава УГКЦ торкнувся витоків християнської історії України, згадавши про те, що на Київських пагорбах проповідував Апостол Андрій, а Папа Климент І на нашій землі закінчив своє трудолюбиве мученицьке життя:  «Його мощі ще до сьогодні знаходяться тут, в Києві, в Печерській Лаврі, але його мощі в історії нашої Церкви відіграли дуже важливу роль, бо саме його мощами благословляли Київських митрополитів», — додав Патріарх.

Як зауважив єрарх, це місце пригадує нам також князя Аскольда, пригадує тих християн, які вже у IX столітті підписували свої договори християнськими іменами. «Ми пригадуємо, що вже більше як тисячу років тому в цьому місці жила княгиня Ольга і, напевно, довкруги неї — багато християн. Тут її внук, князь Володимир, остаточно увів християнство як державну релігію Київської Русі, і тисячу років християнство формує наш народ», — сказав Глава УГКЦ.

На думку Патріарха Любомира, історія є надзвичайно важливою в існуванні народу і людини, але є щось важливіше за історію: «Є те, що ми називаємо «мудрість», і то не звичайна людська мудрість, але Божа». За його словами,  «люди ставлять собі багато питань щодо політики, економіки, культури, науки, щодо кожного прояву людського життя. Але основне питання – про те, як бути християнином в сьогоднішньому світі, в своєму житті», — підкреслив Глава УГКЦ.