• Головна
  • Новини
  • З нагоди 100-річного ювілею отець доктор Дмитро Блажейовський отримав відзнаку Папи Бенедикта XVI...

З нагоди 100-річного ювілею отець доктор Дмитро Блажейовський отримав відзнаку Папи Бенедикта XVI

13.07.2010, 16:13
З нагоди 100-річного ювілею отець доктор Дмитро Блажейовський отримав відзнаку Папи Бенедикта XVI - фото 1
Від імені Патріарха Любомира (Гузара) папську медаль (Christvs Pax nostra – Христос – наш мир) та вітального листа Ювілярові вручив Протосинкел Львівської Архиєпархії прот. Орест Фредина.

exklusiv.gifBlazhey2.jpgЗ нагоди столітнього ювілею Папа Бенедикт XVI та Конгрегація для Східних Церков надіслали вітання та подяку за довголітню невтомну і натхненну працю отцю докторові Дмитру Блажейовському. Від імені Патріарха Любомира (Гузара) папську медаль (Christvs Pax nostra – Христос – наш мир) та вітального листа Ювілярові вручив Протосинкел Львівської Архиєпархії прот. Орест Фредина.

Blazh3.jpg21 серпня 2010 року відомий науковець, митець, автор численних вишиваних ікон, хоругв, священичих риз отець доктор Дмитро Блажейовський святкуватиме сотий День народження. Як Східна, так і Західна Церква, а також органи державної влади України заздалегідь готуються до цієї події. Задовго до знаменної дати Ювілярові почали надходити привітання, подячні й вітальні нагороди.

Blazheyovsky1.jpgОтець Дмитро Блажейовський є автором 25 наукових праць з історії Церкви та Української держави, а в його мистецькому доробку є 350 вишитих ікон та хоругв, на які він видав 300 взорів української релігійної вишивки. Незважаючи на свій поважний вік, отець доктор Дмитро Блажейовський і далі активно трудиться.

Дмитро Блажейовський народився на Лемківщині. У 1933 році він з Праги пішки прийшов до Риму на прощу. Дорогою почув українську пісню. Співали семінаристи з колегії святого Йосафата. Це його настільки вразило, що вирішив і собі там вчитися. З 1947 року священик жив у США, у 1973 році знову повернувся до Риму. Вишиває з шістдесяти років. Ввишивані ікони священика можна побачити у Франції, Італії, Ватикані, Бразилії, Німеччині та інших країнах. Львівський музей вишиваних ікон та образів Отця доктора Дмитра Блажейовського і Товариство «Україна-Світ» висунули кандидатуру о. Дмитра Блажейовського на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

ЛЬВІВ