• Головна
  • Новини
  • Відзнаками Омеляна Ковча УГКЦ подякувала представникам Ізраїлю, Польщі та України за сприяння порозумінню між народами та відданість національній справі...

Відзнаками Омеляна Ковча УГКЦ подякувала представникам Ізраїлю, Польщі та України за сприяння порозумінню між народами та відданість національній справі

29.06.2010, 10:46
Відзнаками Омеляна Ковча УГКЦ подякувала представникам Ізраїлю, Польщі та України за сприяння порозумінню між народами та відданість національній справі - фото 1
Під час перебування у Луцьку, де від 26 до 29 червня відбувалося засідання Постійного Синоду УГКЦ, Глава УГКЦ Патріарх Любомир 27 червня вручив відзнаки Омеляна Ковча цьогорічним лауреатам.

Нагороди_Ковча_1.jpgЛУЦЬК — Під час перебування у Луцьку, де від 26 до 29 червня відбувалося засідання Постійного Синоду УГКЦ, Глава УГКЦ Патріарх Любомир 27 червня вручив відзнаки Омеляна Ковча цьогорічним лауреатам. Ними стали: Євген Сверстюк (Україна), Гжегож Лінковський (Польща), Аарон Вайс (Ізраїль), Василь Кощинець (Україна).

На церемонії нагородження, як повідомляє прес-служба УГКЦ, були присутні також члени Комітету з ушанування пам'яті блаженного Омеляна Ковча: заступник голови Комітету Іван Васюник; Голова Львівської облради Мирослав Сеник; Надзвичайний і Повноважний посланник України Данило Лубківський; відомий український історик Володимир Сергійчук; Керівник адміністрації Патріаршої курії УГКЦ владика Богдан (Дзюрах); виконавчий голова робочої групи Комітету о. Стефан Батрух, а також екзарх Луцький УГКЦ владика Йосафат (Говера).

Цьогорічні лауреати отримали відзнаки блаженного Омеляна за особливі заслуги. Так, відомий польський продюсер та сценарист Гжегож Лінковський, директор Люблінського фонду фільмового; засновник і директор Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Роздоріжжя Європи» отримав нагороду «за багаторічне служіння ідеї порозуміння між народами та справі міжрелігійної співпраці і, зокрема, за створення документальних фільмів „Парох Майданека” та „Невигідний Шептицький”, які поширюють  знання про о. Омеляна Ковча та Митрополита Андрея Шептицького як духовних прикладів для нинішнього і майбутніх поколінь».

Науковий радник Центру вивчення історії Голокосту «Ткума», куратор общинних програм «Джойнт» в СНД Аарон Вайс отримав нагороду «за відданість ідеям порозуміння і братньої підтримки між українцями, євреями та поляками і, зокрема, за пошук і справедливе відзначення Праведників народів світу з України та послідовне проведення зустрічей українських, єврейських та польських студентів „Ковчег” як частки діалогу поколінь, культур та релігій».

Керівник Державного департаменту України з питань виконання покарань у 2005-2009 роках Василь Кощинець – «за багаторічні зусилля, які допомагають надавати духовну опіку людям, позбавленим волі і взятим під варту, і за важливу особисту роль у налагодженні системної взаємодії Державної кримінально-виконавчої служби і Церков у релігійній підтримці ув'язнених осіб на зразок служіння о. Омеляна Ковча - покровителя тюремного душ пастирства».

Нагородження.jpgВиходець із Волині, видатний український літератор, філософ, громадський і духовний діяч, правозахисник і колишній політв’язень, редактор газети «Наша віра» Євген Сверстюк відзначений УГКЦ «за незламну відданість національній і духовній справі та сповнений великої особистої сили і гідності пошук і повернення з-під риштовань істин та цінностей, які дають людині мужність не коритися злу, берегти свою духовну чистоту і віру, що з  байдужості творить любов, а з натовпу воздвигає націю».

Довідка:

Вперше відзнаку Блаженного священномученика Омеляна Ковча вручили 2009 року на місці будівництва Патріаршого центру УГКЦ у Києві під час проголошення блаженного Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ.

Цією відзнакою нагороджуються особи чи організації незалежно від національної, конфесійної та світоглядної приналежності, які проявили себе в екуменічному та міжрелігійному діалозі, міжнаціональному поєднанні, соціально-харитативній діяльності, героїчних вчинках, послідовності, жертовності і гуманізмі.

Основними завданнями Комітету з ушанування пам'яті блаженного Омеляна Ковча є сприяння втіленню ідей блаженного священномученика Омеляна щодо міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу та порозуміння, плекання толерантності, взаєморозуміння та терпимості у суспільстві, розвитку діалогу культур, народів та націй, популяризації соціально-християнської, благодійної та місійної діяльності, а також здійснення заходів з ушанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Окрім того, 27 червня, коли вручали нагороди, УГКЦ вшановує пам’ять новомучеників. Цього дня 2001 року під час душпастирського візиту до України Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив блаженними 28 достойників із числа священства, монашества та мирян УГКЦ, які у ХХ столітті віддали своє життя за віру і Церкву. Серед проголошених новомучеників був і духівник «Майданека», блаженний священномученик Омелян Ковч.

Отець Омелян загинув у таборі смерті «Майданек» у березні 1944 року. Священик добровільно відмовився від звільнення з концтабору і до останнього дня здійснював свою душпастирську місію серед ув’язнених, які належали до різних національностей і віросповідань.