• Головна
  • Новини
  • Члени Постійного Синоду УГКЦ провели зустрічі з духовенством та мирянами Волині і Рівненщини...

Члени Постійного Синоду УГКЦ провели зустрічі з духовенством та мирянами Волині і Рівненщини

29.06.2010, 09:25
Учасники засідання Постійного Синоду розглянули організаційні питання напередодні Синоду єпископів УГКЦ, який скликається раз на рік і відбудеться у Львові 2-9 вересня.

ЛУЦЬК – 26 червня у Луцьку, в монастирі отців Василіан розпочався Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви. Учасники засідання Постійного Синоду розглянули організаційні питання напередодні Синоду єпископів УГКЦ, який скликається раз на рік і відбудеться у Львові 2-9 вересня. Про це повідолмляє департамент інформації УГКЦ.

Вперше до Луцька з’їхалося найвище духовенство УГКЦ. Окрім Глави Церкви Любомира (Гузара), були присутні ще чотири єпископи: двоє з України – львівський архиєпископ Ігор Возьняк та єпископ Тернопільсько-Зборівський Василь Семенюк. Іще двоє – з-за океану: єпископ Стенфордський Павло Хомницький із США та єпископ Едмонтонський Давид Мотюк із Канади.

26 червня владики Постійного Синоду УГКЦ зустрілися з духовенством екзархату. Ця зустріч мала на меті познайомитися з душпастирями, котрі працюють на теренах Волині та Рівненщини, а також обговорити ситуацію духовного та міжособистісного стосунку отців та мирян на цій території.

Протопресвітери розповіли про основні напрямних діяльності повірених їм деканатів, кожен із священиків мав можливість розповісти про труднощі та перспективи конкретних парафій.

Бесіда охоплювала такі напрямки розвитку УГКЦ на території Волині:

  • Кількісний та статистичний показник;
  • Рівень ведення духовно-пасторальної праці;
  • Матеріальні засоби для здійснення служіння;
  • Побутові стосунки із представниками інших конфесій;
  • Можливість, необхідність та стадія будівництва храму;
  • Труднощі у господарсько-економічній діяльності та у духовно-пасторальному служінні.

У рамках роботи Постійного Синоду УГКЦ відбулася зустріч з молодіжними релігійними організаціями та парафіяльними спільнотами Луцького екзархату. Патріарх Любомир говорив про важливість та необхідність існування мирянських організацій в Церкві. Миряни розповіли владикам про життя парафіяльних спільнот та окремих організацій. Отож члени Постійного Синоду УГКЦ мали можливість побачити всю панораму життя і розвитку Луцького екзархату.

29 червня члени Постійного Синоду у Луцьку провели зустрічі з керівниками міста і області.

 

Довідка:

На сьогодні Луцький екзархат УГКЦ охоплює 21 парафію на території Волинської та Рівненської областей. Монастирі ченців-василіян діють у Луцьку й Володимирі-Волинському, а в Ковелі – отців-редемптористів. Триває будівництво нових храмів. Луцький екзархат складають три деканати: Луцький (охоплює Луцьк, Ківерці, Горохів, Мар’янівку, Берестечко, Крижівку), Рівненський (Рівне, Дубно, Здолбунів, Сарни, Радивилів, Кузнецовськ, Острог) та Володимир-Волинський (Володимир-Волинський, Ковель, Іваничі, Нововолинськ, Положеве, і Шацьк).

При парафіях УГКЦ діють спільноти «Матері в молитві», біблійні гуртки, молодіжне об’єднання «Українська молодь – Христові» (УМХ), товариства анонімних алкоголіків, недільні школи, катехитичні зустрічі з дорослими, засновуються бібліотеки, провадиться підготовка дітей до першої Сповіді. Священики екзархату займаються капеланською працею (в’язничне служіння).

Луцький екзархат УГКЦ було створено рішенням Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви. 15 січня 2008 року Папа Бенедикт XVI поблагословив це рішення Синоду та призначив отця Йосафата (Говеру) першим Екзархом, уділяючи йому титулярний престол Цезаріани.

12 квітня 2008 року у храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Луцька, який став Катедральним собором, під час Архиєрейської Божественної Літургії відбулася інтронізація (введення на престол) Преосвященного Владики Йосафата, Екзарха Луцького.