В Одесі проживає 10 000 греко-католиків

11.03.2010, 13:16
В Одесі проживає 10 000 греко-католиків - фото 1
Під час перебування в Одесі Глава УГКЦ Патріарх Любомир 10 березня провів прес-конференцію. Предстоятель УГКЦ проінформував журналістів про працю греко-католиків в Одесі, їх кількість та плани на майбутнє.

Прес-конференція_1.jpgОДЕСА — Під час перебування в Одесі Глава УГКЦ Патріарх Любомир 10 березня провів прес-конференцію. Предстоятель УГКЦ проінформував журналістів про працю греко-католиків в Одесі, їх кількість та плани на майбутнє.

Як повідомив канцлер Одесько-Кримського екзархату УГКЦ о. Володимир (Ждан), на сьогодні в Одесі нараховується 10 000 греко-католиків. Окрім цього, за його словами, кілька великих греко-католицьких громад є в Одеській області: ільїчівська, роздільнянська, березовська та інші.

На прес-конференції Патріарх Любомир ще раз наголосив на необхідності спорудження греко-католицького храму в Одесі, будівництво якого затримує затягнення питання з виділенням земельної ділянки. Попередньо таку потребу він висловив владі міста, а також першому заступнику голови одлдержадміністрації Максиму Степанову. Сам же чиновник, під час розмови з Главою УГКЦ, яка відбулася 9 березня, подякував Патріарху та греко-католицькій громаді області, наголосивши, що «у цей важкий час вона допомагає вирішувати наболілі соціальні питання регіону». Також заступник голови ОДА запевнив Патріарха Любомира, що ОДА готова до співпраці з УГКЦ. Про це інформує Odessa Daily.

«Три роки тому, коли я був в Одесі, справа виділення земельної ділянки була, здавалося б, вирішеною. Але, на жаль, ділянки, так досі й немає. Я запитував і у мера, і в обласної влади - вони кажуть: «труднощі бюрократії»... Хоча не зовсім зрозуміло, що вони мають на увазі. Але саме «труднощі бюрократії» і не дають греко-католицькій громаді отримати земельну ділянку під будівництво храму», — зазначив Патріарх Любомир.

За інформацією агенції «Мегафон», він також наголосив, що і в Одеській обласній раді, і в міській кажуть, що місцева влада зацікавлена в найшвидшому вирішенні питання виділення землі, але «труднощі бюрократії» — не в Одесі, а в Києві».

На запитання Предстоятеля УГКЦ про те, які на сьогодні в Одесі найважливіші соціальні проблеми, до вирішення яких могла б долучитися УГКЦ, чиновник відзначив, що однією із значних проблем є безпека моряків. Патріарх Любомир у відповідь зазначив, що УГКЦ має досвід служіння у приморських регіонах, зокрема в Австралії та на Американському континенті.

«Дуже важливо розвивати зв’язок між цими регіонами, зокрема і з Одесою, щоб при необхідності моряки завжди могли знайти церкву, користуватися її душпастирськими послугами. Моряк повинен відчувати допомогу, і ми хочемо працювати в цьому напрямку та допомагати їм», — зазначив під час зустрічі Предстоятель УГКЦ.