• Головна
  • Теми
  • "Одним із Богом даних покликань для людини є вибір богопосвяченого життя",– послання Глави УГКЦ...

"Одним із Богом даних покликань для людини є вибір богопосвяченого життя",– послання Глави УГКЦ

11.02.2010, 11:53
"Одним із Богом даних покликань для людини є вибір богопосвяченого життя",– послання Глави УГКЦ - фото 1
У першій частині документа йдеться про спільні аспекти усіх покликань. Друга частина присвячена специфічним аспектам, пов’язаним з богопосвяченим життям і покликанням до цього стану.

_1.jpgКИЇВ – Згідно з Постановами Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви від 5 грудня 2009 року, 2010 рік проголошено Роком християнського покликання з особливим наголосом на покликанні до богопосвяченого життя. З цієї нагоди та з нагоди відзначення в УГКЦ Дня богопосвячених осіб, 10 лютого Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар) оприлюднив Пастирське послання.

Предстоятель УГКЦ звертає увагу на те, що «вже третій рік поспіль єпископи Української Греко-Католицької Церкви закликають церковну спільноту задуматися над суттю християнського покликання. Перший, 2008 рік, був присвячений християнському покликанню взагалі, – тому покликанню, яке отримує кожна охрещена людина. 2009 року вірні УГКЦ звертали особливу увагу на священиче покликання. Цьогоріч наголос робиться на покликанні до богопосвяченого життя».

Як повідомляє департамент інформації УГКЦ, у першій частині документа йдеться про спільні аспекти усіх покликань. Друга частина присвячена специфічним аспектам, пов’язаним з богопосвяченим життям і покликанням до цього стану.

Пастирське послання наголошує на тому, що «колискою можливого майбутнього покликання до монастиря чи іншої богопосвяченої спільноти є батьківський дім. У добрій християнській родині такий вибір вважають одним із можливих і з пошаною говорять про нього. Те, що батьки кажуть про богопосвячених осіб, є дуже важливим, бо дитина бере приклад з батька і матері та прислухається до їхньої думки. Якщо від батьків вона чує шанобливі слова про богопосвячене життя, у неї з'являється можливість побачити себе у тому стані».

У посланні також звертається увага на чинники, які перешкоджають реалізувати покликання до богопосвяченого життя. Серед них наголошено на наступних: «батьки, особливо якщо дитина є єдиною в сім'ї, через свої суто земні плани навіть не допускають думки про те, що їхня дитина не стане фізичним продовжувачем роду» та «поклоніння ідолам світського життя, яких дуже принадно представляють нам засоби масової інформації, художня література чи інші ділянки культурного життя як найбільш природний шлях для кожної людини, молодої чи старшої».

Глава УГКЦ вказує на те, хто має пробуджувати у Церкві покликання до богопосвяченого життя. Серед перших він називає священнослужителів, які «повинні настійно проповідувати красу, гідність, благодатність богопосвяченого законного життя», прицерковні організації для молоді та церковні громади, які мають бути «спільнотами віруючих людей, для яких релігія, Божа воля є чимось дуже важливим і святим».

На завершення послання згадано про «пізні покликання». «Відчувши таке покликання в дорослому чи похилому віці, ми не повинні дивуватися чи відкидати його, кажучи, що це запізно. Ніколи не є запізно, бо Господь дає свої запрошення, коли вважає це корисним і доцільним», – наголошує Патріарх Любомир.

Це Пастирське послання доручено зачитати під час богослужінь 14 лютого 2010 року.