Салезіани України відзначили 150-річний ювілей

21.12.2009, 11:01
Салезіани України відзначили 150-річний ювілей - фото 1
Глава УГКЦ Патріарх Любомир прибув на урочистість, щоб привітати українських синів отця Боско з ювілеєм 150-річчя заснування Згромадження.

ЛЬВІВ – В Головному домі Салезіянської делегатури в Україні у м. Львові 18 грудня зібралися усі співбрати салезіянських осередків: ораторії Св. Домініка Савіо, навчально-професійного молодіжного центру, гімназії Бл. Климентія Шептицького, парафії Покрова Пресвятої Богородиці, спільноти преновіціяту з Винник, родинного дому Покрови, притулку для бездомних юнаків «Світлий дім» в Одесі. Глава УГКЦ Патріарх Любомир також прибув на урочистість, щоб привітати українських синів отця Боско з ювілеєм 150-річчя заснування Згромадження.

_1.jpgСпільно з Главою УГКЦ салезіяни відслужили подячний Молебень до Богородиці, наприкінці якого отримали патріарше благословення.

Патріарх Любомир підкреслив значимість салезіянської присутності в Україні. Він закликав пам'ятати початковий задум, який надихнув священномученика Йосафата (Коциловського) відправити до салезіянського Турину (місто в Північній Італії, де жив і працював засновник Згромадження о. Іван Боско) перші групи українських юнаків, котрі бажали наслідувати святого отця Івана через душпастирське і виховне служіння дітям і молоді.

За повідомленням департаменту інформації УГКЦ, Глава УГКЦ також підкреслив особливе значення салезіянської харизми для сучасної України та її молоді, особливо на теренах Центральної, Східної та Південної України. Власне там, за словами Предстоятеля УГКЦ, на салезіян чекає найбільша праця, яка водночас є найнеобхіднішою, значущою та вдячною.

Під час зустрічі ПатріархЛюбомир привітав салезіянського владику Андрія (Сапеляка) та особливо відзначив його місіонерську працю в Центральній Україні, його відданість салезіянському духу.

 Довідка: Салезіянське згромадження є одним з найбільших монаших згромаджень Католицької Церкви. Засноване 18 грудня 1859 року св. Іваном Боско, «батьком та учителем молоді», як його називав Папа Іван Павло ІІ в Апостольському листі «Juvenum Patris», в м. Турині, Північна Італія. Члени Згромадження посвячуються Богу для служіння молоді – для її духовного та всебічного виховання. Салезіяни сьогодні налічують близько 16 тис. осіб, що живуть і працюють у 129 країнах світу.

 Українські сини св. Івана Боско, яких у 30-их роках було скеровано до Італії на навчання, змогли повернутися до України у 1991 році, після проголошення незалежності України. Сьогодні в багатьох місцях України вони проводять свою різноманітну місію серед молоді.