• Головна
  • Новини
  • Відбулася хіротонія нового очільника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ...

Відбулася хіротонія нового очільника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ

14.02.2020, 17:12
Відбулася хіротонія нового очільника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ - фото 1
Єпископ Павло Гончарук керуватиме найбільшою за площею дієцезією Римо-Католицької Церкви в Україні, до якої належать також окуповані території Луганської та Донецької областей.

14 лютого 2020р. відбулися єпископські свячення та інтронізація Павла Гончарука, якого Папа Франциск 6 січня призначив ординарієм Харківсько-Запорізької дієцезії.  

Єпископ Павло Гончарук керуватиме найбільшою за площею дієцезією Римо-Католицької Церкви в Україні, до якої належать також окуповані території Луганської та Донецької областей.

Він буде четвертим єпископом-ординарієм від початку утворення Харківсько-Запорізької дієцезії.

Свячення-Павла-Гончарука149.jpg

Загалом юрисдикція дієцезії поширюється на структури Римо-Католицької Церкви в Україні на території Харківської, Полтавської, Сумської, Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської областей. Дієцезія налічує 7 деканатів, поділених відповідно до адміністративних границь областей. П’ята частина території дієцезії охоплена війною. Не випадково, що Папа Франциск призначив на єпископа цих територій відомого священника-капелана.  

Свячення_1.jpg

За повідомленням католицького часопису Credo, cвячення відбулися у свято покровителів Харківсько-Запорізької дієцезії — святих Кирила і Мефодія. Хіротонію очолив Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

 На свячення прибув увесь єпископат Римо-Католицької Церкви в Україні.

 Архиєпископ Клаудіо, звертаючись до нового єпископа, сказав:

«Це безмежна територія, довірена вам. Папа звернув увагу на вас з огляду на ваші особисті здібності, а особливо через милосердя, яке ви умістили на гербі. З огляду на вашу дієвість, час і сили, які ви вкладаєте у свою працю. Всі свідчення, які дали всі, хто вас знає, говорять, що ви — великий трудівник. І в такій дієцезії як ця, — якщо немає доброго робітника, то нічого не вдіяти. Потрібна людина з добрим здоров’ям, яка здатна багато їздити і проповідувати. Ви — спеціаліст по управлінню дієцезією, бо були економом.

Свячення-Павла-Гончарука.jpg

Ваша дієцезія — це «дієцезія війни». Це аспект, якого в Україні не можемо забути. І ви знаєте безпосередньо, зсередини, реальність війни. Знаєте, який це трагічний і драматичний досвід. Доки ця війна триватиме — вона глибоко позначатиме душевний стан цієї дієцезії. Але ми знаємо, що настане день миру… Мир — це об’єктивна реальність, яка має своє коріння в Богові. Ви будете покликані входити в домівки і проповідувати «мир цьому дому»… Важливо, щоб ви сам були сповнені миру. І щоб ви були таким переконливим у переказуванні цього миру, щоби він спочив на людях, до яких ви будете скеровувати слово!».

Свячення-Павла-Гончарука2.jpg

У своєму слові нововисвячений єпископ-ординарій послався на гасло свого єпископського герба: —Бог є любов. І я не боюся. Бог мені пояснив, Хто Він. Він дав мені відповідь, хто я, ким я маю бути, для чого я. Саме Бог-Любов мені вказав, куди прямувати. Любов мені відповіла на всі питання. Я дякую Йому за те, що мене сотворив і покликав мене бути «в Ньому і з Ним». Він — душа моєї душі. Це найбільша цінність, яка лиш є і яку не може здолати навіть смерть. Це багатство, яке мені дарував сам Бог, і цим багатством є Він сам. Велика подяка Тобі, Господи, за цей великий дар – життя, яке означає існування в любові. Хочу через архієпископа Клаудіо Ґуджеротті подякувати Папі Франциску, за те що удостоїв мене вищим служінням.

Свячення-Павла-Гончарука148.jpg

 Біографічна довідка

Павло Гончарук походить із багатодітної католицької сім’ї. Народився 16 січня 1978 року в с. Корначівці Хмельницької області. 1995 року вступив до Вищої духовної семінарії в Городку. 2002 року був висвячений на священника у Кам’янці-Подільському. Відтоді служив у Кам’янець-Подільській дієцезії РКЦ. Спочатку — вікарієм кафедрального собору свв.ап. Петра і Павла. Сім років був настоятелем парафії св.Архангела Михаїла в Дунаївцях. Від 5 грудня 2003 року очолював дієцезіяльний осередок «Карітас-Спес» у Кам’янці-Подільському. 2010 року здобув ліценціат із канонічного права, зі спеціалізацією з подружнього права, університету Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві. Працював суддею та захисником подружнього вузла у Єпископському суді. Також був економом у Кам’янець-Подільській дієцезії. 6 січня 2020 року призначений правлячим єпископом Харківсько-Запорізької дієцезії. Єпископські свячення та інтронізація відбулися 14 лютого 2020 року.

Світлини CREDO.