• Головна
  • Новини
  • Думка молодих українців буде врахована на Папському Синоді на тему молоді...

Думка молодих українців буде врахована на Папському Синоді на тему молоді

02.10.2018, 12:25
Думка молодих українців буде врахована на Папському Синоді на тему молоді - фото 1
У 2017 році молоді України РКЦ запропонувала анкету, яка стала підготовчим матеріалом для Папського Синоду єпископів на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання», запланованого на жовтень 2018 року. Католицький медіа-центр представив результати цього опитування.

У 2017 році молоді України РКЦ запропонувала анкету, яка стала підготовчим матеріалом для Папського Синоду єпископів на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання», запланованого на жовтень 2018 року. Католицький медіа-центр представив результати цього опитування.

У ньому брали участь переважно молоді люди віком 16–29 років, які мешкають у різних регіонах України, але були відповіді українців і з інших країн: Польщі, Італії, Німеччини, США. Загалом було опрацьовано приблизно 1200 анкет, зібраних від серпня 2017 до лютого 2018 року.

Папа_і_молодь.jpg

Анкета складалася з 54 запитань у 7 розділах: «Хто я»; «Яким я бачу себе та світ навколо»; «Я та інші»; «Мій життєвий вибір»; «Релігія, віра та Церква»; «Моя присутність у соціальних мережах»; «Заключні питання». Це опитування дозволило побачити погляди сучасних молодих українців на центральні цінності та роль Церкви в житті.

Серед найбільших цінностей молодь обрала родину, самореалізацію та свободу.

Найкращим віком, щоб залишити батьківський дім, молоді люди вважають 20 років, а для народження першої дитини – 25 років. Більшість опитаних хотіла б мати трьох дітей (точно не менш ніж двох). Опитані здбільшого не бачать майбутнього без створення сім’ї і не готові повністю присвятити себе кар’єрі.

Молоді українці сприймають роботу насамперед як джерело прибутку, а потім вже як спосіб самореалізації та можливість громадського служіння іншим. Серед молоді не дуже активно розвинена волонтерська діяльність, більшість учасників опитування ніколи не брала участі в таких акціях, але останнім часом ситуація змінюється – і цьому сприяє активна діяльність Церкви у сфері благодійності.

Попри те, що навчальні заклади – не найавторитетніші установи в очах сучасної молоді, молоді люди переконані, що освіта збільшує професійні знання й навички, учить взаємодіяти з іншими, готує до дорослого життя, дозволяє знайти в майбутньому роботу.

Дослідження показало, що найбільше посприяли особистісному розвитку опитаних молодих людей релігійна формація, родина, читання, секції та молодіжні групи (спортивні, виховні, церковні), музика, хобі та вільний час, а також друзі. Церкві опитані довіряють більше, ніж лікарням, державним і науково-дослідним установам. Ухвалюючи рішення, молодь найбільше зважає на думку матерів, на другому місці за авторитетністю – думка священика, а на третьому – батька, чоловіка або дружини, хлопця чи дівчини, приятелів.

опитування.jpg

Опитані молоді люди переживають свій досвід віри як зустріч із Живим Богом. Бог асоціюється з любов’ю, життям, спасінням, батьківством та істиною. Ісус Христос для нового покоління – це Друг, Спаситель і Син Божий.

Найціннішими елементами Католицької Церкви молодь вважає богослужіння, проповідь і катехизацію, католицькі навчальні заклади, місіонерську діяльність, діяльність побожних учителів і вихователів. Найактуальніші завдання Католицької Церкви молоді люди вбачають у відповідності між поведінкою та проповідуванням, міжрелігійному діалогу й увазі до життєвих проблем людини.

Молодь вважає найефективнішими засобами, які допомагають їй зробити гідний життєвий вибір, різні церковні спільноти, молитовні зустрічі, ораторії, чування, поїздки, Тезе, духовний провід і спілкування з богопосвяченими особами. Щоб стати ближчою до молоді, Церква, на думку самих молодих людей, мусить більше спілкуватися з молоддю, використовувати сучасні форми зустрічі, відповідати на актуальні життєві запитання.

Крім того, молоді люди готові допомогти своїм одноліткам бути ближчими до Бога через свідчення і власний приклад життя, молитву за ровесників, запрошення на меси та різні заходи при парафіях.

Як йдеться у повідомленні, результати цього опитування стануть у пригоді не тільки під час Синоду єпископів, а й у подальшій душпастирській діяльності з молоддю. 

Відповіді на відкриті запитання анкети доступні на сайті Комісії у справах душпастирства молоді.