• Головна
  • Новини
  • Кардинал Паролін до римо-католицьких семінаристів: Україна потребує, щоб ви були мостами для культур...

Кардинал Паролін до римо-католицьких семінаристів: Україна потребує, щоб ви були мостами для культур

19.06.2016, 22:20
У Брюховичах, неподалік Львова, кардинал Паролін зустрівся з римо-католицькими семінаристами України. На зустріч із представником Папи прибули студенти духовний семінарій з усіх українських дієцезій.

У рамках офіційного візиту  19 червня Державний Секретар Ватикану відвідав сьогодні душпастирський римо-католицький центр в Брюховичах, Вищу духовну семінарію, Богословський інститут та Будинок престарілих, що будується, повідомляє Credo.

У Брюховичах, неподалік Львова, кардинал Паролін зустрівся з римо-католицькими семінаристами України. На зустріч із представником Папи прибули студенти духовний семінарій з усіх українських дієцезій.

У своїй промові до семінаристів кардинал Паролін нагадав, що Римо-Католицька Церква добре укорінена, хоча і є меншістю, в  усіх регіонах України, почувається її інтегральною частиною та є відкрита для всіх. «Отже, якщо той факт, що ви є меншістю, позначає вашу присутність і діяльність, — він же, з іншого боку, дає певну пластичність, що в контексті релігійної різноманітності та свободи, а також далекості від прозелітизму, збагачує нас власною церковною пропозицією, відкритою на всіх, яка почувається щораз більше закоріненою в Україні, в її історії та культурі, та в її чутливості до релігії», - сказав він.

Кардинал заохотив до вивчення культури, історії Церкви в Україні та кращого розуміння сучасного українського контексту, щоб бути мостами культур. «Культурний вимір полягає в тому, що ви покликані до уважної оцінки,  яка становить плід докладного вивчення історії вашої Церкви в різні епохи та в різних формах, у яких вона виражалася. Тож ті, хто провадять вас до цих цікавих відкриттів, повинні бути особливо мудрими та підготовленими, аби від добре зрозумілих коренів піднятися до чіткого, поглибленого та обґрунтованого розуміння культурного контексту України сьогодні. Лише з цього поглиблення народиться ваша майбутня здатність стати мостами культур. Саме цього сьогодні потребує Україна, відкриваючись на щораз ширші горизонти, й саме це ви покликані пропонувати…»

Як і день перед тим представників греко-католицьких семінарій кардинал перестеріг семінаристів РКЦ перед націоналізмом та закликав до співпраці між духовенством двох Церков.

«Крайній націоналізм, що пояснює себе як єдине істинно правильне вираження національної ідентичності, це насправді плід комплексу неповноцінності, нездатного прийняти різнорідність у тому, чим вона  є: надзвичайним знаряддям розвитку. Ви самі ніколи не піддавайтеся спокусі замкнути себе в своєрідне ґетто, аби не занедбати покликання до інтегрування України, не лише духовно, але також й в культурному вимірі, у той взаємний обмін, що сьогодні становить ознаку зрілості народів. Особливо раджу вам пропонувати і стимулювати повагу та співпрацю з синами Української Греко-Католицької Церкви, які разом із вами становлять частину Католицької Церкви».