• Головна
  • Новини
  • Кардинал Паролін греко-католицьким семінаристам: схід України потребує вас...

Кардинал Паролін греко-католицьким семінаристам: схід України потребує вас

18.06.2016, 23:36
Кардинал Паролін греко-католицьким семінаристам: схід України потребує вас - фото 1
Кардинал сказав, що його вразила кількість семінаристів, бо на заході вже відвикли від такого. Ректор Львівської семінарії Святого Духа о. д-р Ігор Бойко розповів, що всього в українських греко-католицьких семінаріях навчається більше 800 студентів.

УКУ_1.jpg18 червня в рамках свого візиту до України державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін завітав до Львівської семінарії Святого Духа, де зустрівся з семінаристами усіх українських греко-католицьких семінарій. Кардинал передав семінаристам привітання Папи Франциска та звернувся з промовою, яку можна назвати знаковою не лише для студентів семінарій, але й для усієї Української Греко-Католицької Церкви.

Кардинал Паролін заохотив їх до служіння на сході України. “Якщо ви традиційно розвивалися на заході України, а сьогодні схід України потребує вас— не вагайтеся прислужитись. Такий дух мобільності для служіння покаже, що ваша Церква — не провінційне явище, для зрозуміння якого необхідно належати до якогось особливого клану, але повний прояв універсальності, що є конститутивним елементом Церкви…в Церкві не існують «наші» та «інші»: всі є нашими, як і ми є для всіх”, - наголосив він. 

Держсекретар позитивно оцінив традицію жонатого священства в УГКЦ. “Можливість, яку надає східна традиція, вибрати майбутніх священиків також поміж жонатими чоловіками, напевно, дає дуже позитивні можливості: глибоке знання конкретної дійсності зсередини, пізнання родини, а в ній — батьківства, через безпосередній досвід; оцінка ролі жінки поруч зі священиком як тієї, що оживляє церковну спільноту; участь у спільній свідомості суспільства, аби пояснювати його тривоги й прагнення, та аби плідно проголошувати Євангеліє”, - зазначив він, зауваживши однак спокусу для одружених священиків творення “власного царства” і надмірного слідування за власними інтересами.

Кардинал сказав, що його вразила кількість семінаристів, бо на заході вже відвикли від такого. Ректор Львівської семінарії Святого Духа о. д-р Ігор Бойко розповів, що всього в українських греко-католицьких семінаріях навчається більше 800 студентів.

“Хто міг би колись уявити, за часів переслідування, яке піддало вашу Церкву важким випробуванням, що протягом небагатьох років ця сама Церква матиме такий розвиток та зможе розбудувати власні інституції так широко та старанно!”, - підкреслив держсекретар і висловив подяку Українському Католицькому Університетові та іншим установам, які працювали в цьому напрямку. 

У своїй промові кардинал Паролін також висловив кілька застрог. По-перше, після страждань і переслідувань, коли “вимагається максимум особистої посвяти”, приходить час добробуту і є “ризик втратити істинний сенс християнського свідчення, влаштувавшись у комфорті та придушуючи імпульс євангелізації”

Друга пересторога стосувалася націоналізму, який кардинал порівняв з міллю. Ця небезпека, на його думку, “може призвести до втрати почуття дійсності в усій її багатогранності, до відщеплення від братерської та спільної людяності, у взаємному обміні та дискусії, навіть гострій, якщо потрібно, але завжди відкритій на давання й на прийняття”. “Націоналізм, відрізняється від щирої любові до батьківщини, що більш співзвучний природі Церкви та Її місіонерського покликання, аби вийти з власного дому та шукати інших”, - наголосив держсекретар. 

Він також закликав семінаристів до співпраці з Римо-Католицькою Церквою з якою їх єднає благословення спільної католицької приналежності.

Після доповіді семінаристи мали нагоду поставити запитання держсекретареві щодо позиції Ватикану до війни в Україні, Гаванської декларації, Всеправославного собору.

19 червня кардинал зустрінеться з семінаристами Римо-Католицької Церкви в Україні.