• Головна
  • Новини
  • Папський нунцій відсвяткував Великдень разом з римо-католиками окупованого Донецька...

Папський нунцій відсвяткував Великдень разом з римо-католиками окупованого Донецька

28.03.2016, 15:31
Папський нунцій відсвяткував Великдень разом з римо-католиками окупованого Донецька - фото 1
Посол Папи в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті разом з єпископом-помічником Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Яном Собіло три дні – Велику П’ятницю, Суботу та Воскресіння Хрестове – провели в окупованому Донецьку.

exklusiv.gifПосол Папи в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті разом з єпископом-помічником Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Яном Собіло три дні – Велику П’ятницю, Суботу та Воскресіння Христове – провели в окупованому Донецьку.

нунцій_в_Донецьку_1.jpg

Візит відбувся на особисте прохання Папи Франциска. У Донецьку єрархи РКЦ відправили урочисту Пасхальну Месу в костелі св. Йосифа Ремісника.

«Це був душпастирський візит, – пояснив РІСУ єпископ Ян Собіло мотиви цієї поїздки. – Нунцій є дипломатом, але в першу чергу він є архиєпископом, який повинен бути з вірними на таке велике свято. Папа Франциск попросив його бути з тими, хто сьогодні найбільше потребує опіки і підтримки».

Зазначимо, у Донецьку на сьогодні діють громади УГКЦ та РКЦ, якими опікуються священики, однак люди потребують ще більшої духовної підтримки.

«Я відчув, наскільки важливою є підтримка тих людей. Я побачив мужність і відвагу нунція, який показав приклад іншим дипломатам, що в такі нелегкі часи потрібно бути разом з людьми», – говорить владика Ян.

Пасха_Донецьк.jpg

Він розповів про моменти перетину блокпостів, про те, що не все гладко відбувалося, все вирішувалося у телефонному режимі і не завжди було вчасно досягнуто домовленостей з обох сторін про безперешкодний рух пунктами пропуску в зоні АТО.

За словами єпископа Яна, вірні Донецька усю ніч перебували у храмі, від вечора суботи до недільного ранку, оскільки у місті діє комендантський час. О 7 ранку в неділю до костелу на Месу прибуло ще більше вірних, так що храм був заповнений. Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті передав римо-католикам Донецька слова підтримки від Папи Франциска: «Папа молиться за вас».

"Так хочеться з усіма поділитись тією радістю й благодаттю, яку ми отримали за ці дні!"– зізнаються віряни Донецька.–  Папський Нунцій Клаудіо передав нам любов Папи Франциска, сказав, що нас люблять, за нас моляться и ми всі єдині у Вселенській Церкві!", – йдеться в інформації офіційного сайту РКЦ в Донецьку.

Пасха_Донецьк_2.jpg

Як повідомив єпископ Ян Собіло, Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті буде й надалі на зв’язку з Папою Франциском, розповість про все побачене у Донецьку та готовий знову відвідати вірних у зоні АТО, якщо буде на це воля Папи.

Довідка: На території сучасного Донецька запорізькі козаки у XVII столітті та донські козаки наприкінці XVIII століття заснували низку слобод, зокрема, Олександрівку, перша згадка про яку у документах датується 1779 роком. Саме біля цього поселення 1841 року з’явились три перші вугільні шахти, а промисловий видобуток вугілля почався у 60-х роках. Разом з будівництвом шахт та металургійного заводу, які розпочав засновник «Новоросійського товариства кам'яновугільного, залізного та рейкового виробництв» валлієць Джон Юз, влітку 1869 року на місці села Олександрівка виникла Юзівка. У травні 1917 року селище Юзівка отримало статус міста. У 1924 році місто перейменували на Сталіно, а 1932 року воно стало обласним центром. 1961 року місто отримало нову назву - Донецьк.

Серед технічного персоналу, який обслуговував започатковане у Юзівці виробництво, було багато римо-католиків, тому не дивно, що 1892 року на кошти вже згаданого «Новоросійського товариства» тут збудували муровану святиню св. Йосифа, яку схематизми Тираспільської дієцезії називають молитовним домом. До революції місцеву парафію, що нараховувала майже дві тисячі вірних, обслуговував адміністратор о. Владислав Потоцький.