• Головна
  • Проекти
  • Католицький священик пікетував адміністрацію Сімферополя з вимогою землі під храм...

Католицький священик пікетував адміністрацію Сімферополя з вимогою землі під храм

25.03.2016, 11:30
Католицький священик пікетував адміністрацію Сімферополя з вимогою землі під храм - фото 1

24 березня в Сімферополі настоятель парафії Успіння Пресвятої Діви Марії Римо-католицької церкви в Сімферополі о. Даниїл Мисленцев вийшов на одиничний пікет до будівлі міської адміністрації з вимогою надати землю під будівництво храму. В руках священик тримав розп'яття та папір з написом «Католики не марсіани, а мешканці Сімферополя».

пікетw.jpg24 березня в Сімферополі настоятель парафії Успіння Пресвятої Діви Марії Римо-католицької церкви в Сімферополі о. Даниїл Мисленцев вийшов на одиничний пікет до будівлі міської адміністрації з вимогою надати землю під будівництво храму. В руках священик тримав розп'яття та папір з написом «Католики не марсіани, а мешканці Сімферополя». Про це повідомив російський католицький сайт Gaudete.

На цей час сімферопольські католики збираються на молитву в невеликому будиночку. Питання про надання ділянки під будівництво храму не вирішувалося ані до анексії півострова Росією, ані після.

«Два місяці тому я особисто зустрічався з головними представниками влади як Сімферополя, так і Криму. Остання зустріч з головою Сімферополя принесла обіцянку «за тиждень вирішити питання щодо надання землі». На жаль, ані за тиждень, ані за місяць з боку міської влади не було зроблено нічого», — розповів о. Даниїл.

«Весь Великий Піст парафіяни цілодобово молилися в наміренні всіх, від кого залежить вирішення цього питання, але вони бачать, що деяким комерційним організаціям та іншим конфесіям нічого не заважає будуватися навіть у парковій зоні. Люди почали збиратися влаштувати мітинг під адміністрацією, відгукнулися католики з інших парафій Криму. Я, як настоятель, опинився у нелегкому становищі — в жодному разі я не хочу ніяких конфліктів, тому вмовив людей, що сам вийду з одиничним протестом, а всі нехай посилено за мене моляться. Хочу підкреслити, що ніяких переслідувань з боку правоохоронних органів щодо мене не було. За 15 хвилин після початку мого одиничного протесту вийшов відповідальний у справах релігій і запросив на розмову до свого кабінету. Нічого нового я не почув. Боюся, що більше не зможу стримувати обурення своїх парафіян», — пояснив священик.

Дружба.jpgЯк РІСУ повідомляла, останні 15 років католики Севастополя, які не мають свого храму, проводять богослужіння на майданчику перед будівлею колишнього католицького храму, нинішнім кінотеатром «Дружба».

Храм Священномученика Климента Римського був збудований в 1911 році на кошти севастопольських католиків. У 1936 році настоятель храму священик Матвій Гудайтіс був розстріляний, а костел закритий. У 1941-1942 роках костел постраждав від бомбардувань, проте близько 80% будівлі уціліло. У 1958 році за проектом архітектора Брауде храм перебудували під кінотеатр.

Сьогодні ж на спірному об'єкті ведуться роботи з капітального ремонту, не реставрації, а саме ремонту з цільовим призначенням будівлі, як кінотеатр дитячого фільму.  Колишню пишність закрито підвісною стелею і екраном. Зараз ведеться повний демонтаж всіх архітектурних елементів костелу. 

Севастопольська римо-католицька громада відродилася з ініціативи групи католиків 1993 року. З 1996 року в тимчасово пристосованому приміщенні (колишній житловій квартирі, що використовується як каплиця) відправляють богослужіння.

Парафія налічує близько 400 чоловік різних національностей, які регулярно відвідують богослужіння трьома мовами: українською, російською та польською). При парафії діє недільна школа для дітей.

Серед членів парафії — не лише севастопольці, а й мешканці найближчих до Севастополя міст і сіл.