• Головна
  • Новини
  • У Миколаєві освячення гроту "Серце Марії" перетворилося на міжконфесійне свято...

У Миколаєві освячення гроту "Серце Марії" перетворилося на міжконфесійне свято

22.09.2015, 09:41
У Миколаєві освячення гроту "Серце Марії" перетворилося  на міжконфесійне свято - фото 1
20 вересня біля костелу святого Йосипа Миколаївського деканату, Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ, урочисто освятили грот "Серце Марії"

Миколаїв_1.jpg20 вересня біля костелу святого Йосипа Миколаївського деканату, Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ, урочисто освятили грот "Серце Марії", – повідомила кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Урочисті заходи розпочалися Святою Месою, яку звершив єпископ Одесько-Сімферопольської дієцезії Броніслав Бернацький у співслужінні з генеральним настоятелем Ричардом Главацьким та священнослужителями Миколаївського деканату. Після богослужіння відбулася хресна хода і освячення гроту з встановленою в ньому скульптурою Діви Марії.

Як розповідають парафіяни, ініціатором створення гроту "Серце Марії" став отець Олександр Репін,  настоятель костелу святого Йосипа. Будівельні матеріали подарували спонсори, а кошти на будівництво та статую Божої Матері, яку виготовили на замовлення польські майстри, збирали усією громадою.

Миколаїв_2.jpg

У розмові з кореспондентом РІСУ, отець Олександр пояснив, що   спорудження каплиць та гротів є традицією католицьких парафій по всьому світу. Наступного року Католицька Церква почне відзначати річницю Фатімського об'явлення Богородиці, тому подібні гроти будуть створювати у всіх католицьких парафіях. Однак, як підкреслює настоятель храму, головною причиною спорудження святині стали молитовні потреби  парафіян храму святого Йосипа та віруючих всієї Миколаївщини.

Миколаїв_3.jpg

Особливістю архітектурної композиції гроту є  серце з рожевого граніту, яке закріплене праворуч, на передній панелі.  За словами отця Олександра, ідея його створення належить Олексію Бурову, голові католицької громади та водночас її будівничому. "Під час молитви кожна людина може доторкнутися до "Серця Діви Марії", що особливо символічним є для молодят, які тільки повінчалися у храмі", – зазначає священнослужитель.

Миколаїв_4.jpg

"Святиню звели на місці першого храму на честь святого Йосипа", – розповідає  голова католицької громади Олексій  Буров.  "До революції кожен десятий мешканець міста Миколаїв був католиком за віросповіданням. Як бачите, протягом цього року значно збільшилась кількість парафіян, тому відновлення католицьких культурних традицій є важливою справою. Оскільки костел святого Йосипа збудований у готичному стилі, намагалися, щоб архітектура новоствореного гроту йому відповідала. Фактично, маємо капличку у вигляді гроту", – пояснив кореспонденту РІСУ будівничій католицької парафії.

Миколаїв__5.jpg

Ще однією особливістю свята католицької громади стала участь в ньому представників різних християнських конфесій: УАПЦ, УГКЦ та протестантів. Віталій Папушой, пастор  Християнської Євангельської Церкви "Фіміам" та капелан полігону "Широкий лан" разом зі своїми парафіянами влаштували для віруючих музичний концерт з нагоди свята.

Парафія святого Йосипа РКЦ, завдяки праці нового настоятеля отця Олександра Репіна, який також служить капеланом у 79-й аеромобільній бригаді та на полігоні "Широкий лан", стала осередком міжконфесійного діалогу на Миколаївщині, – зауважує кореспондент РІСУ.

Теги: #РКЦ