На Львівщині вшанували монахинь-рятівниць євреїв і циган

24.06.2015, 14:17
На Львівщині вшанували монахинь-рятівниць євреїв і циган - фото 1

У Самборі на Львівщині 20 червня урочисто посвятили пам’ятну таблицю сестри Целіни Кендзєрської та інших сестер згромадження Францисканок Родини Марії. Вони під час Другої світової війни опікувалися дітьми різних національностей, у тому числі рятували єврейських та циганських дітей.

У Самборі на Львівщині 20 червня урочисто посвятили пам’ятну таблицю сестри Целіни Кендзєрської та інших сестер згромадження Францисканок Родини Марії. Вони під час Другої світової війни опікувалися дітьми різних національностей, у тому числі рятували єврейських та циганських дітей. Таблиця розміщена на фронтоні будинку школи-інтернату, що до війни належав сестрам.

Урочистості розпочалися Месою у парафіяльному костелі, на якій були присутні сестри згромадження Родини Марії на чолі з генеральною настоятелькою Яніною Кєрстан, священики і монахині УГКЦ, гості з Польщі та представники місцевої влади і польського консулату, — повідомляє сайт Львівської архидієцезії РКЦ.

Отець Яцек Валігура під час проповіді звернув увагу, що черниці на чолі з с. Целіною виявили немалу відвагу, рятуючи дітей, а також живу віру, реалізуючи на практиці євангельську заповідь любові до ближнього. Отець Яцек пригадав значення імені Целіна — «небо», а діти, «вирвані з пекла Голокосту, перебували під охороною сестер ніби у небі, під дбайливою опікою сестри Целіни, сестри Небо».

Своїми спогадами про ті трагічні часи поділилася одна з врятованих сестрами дітей Анна Генріета Кретц-Данішевська, яка нині мешкає у Бельгії. Вона сама не змогла приїхати, тому її спогади зачитали. Її батьків розстріляли нацисти, а батькові вдалося перед тим врятувати свою 9-літню доню. Вона інстинктивно побігла з місця розстрілу, а позаду почула передсмертні крики батька і матері. Самотній дівчинці важко було знайти притулок, оскільки багато хто ставився до неї або байдуже, або вороже. Вона сховалася на ніч у покинутому будинку і тут у сні їй явилися батьки та порадили шукати захисту в сестри Целіни. Свого часу сестра була пацієнткою у батька дівчинки, який був лікарем. «Це була найсамотніша дорога мого життя», — пригадує пані Анна як вона добиралася попри німецькі пости і патрулі до сиротинця сестер Родини Марії. Сестра Целіна стала для неї мамою. Загалом вона врятувала 11 єврейських та 3 циганських дітей.

Освячення пам’ятної таблиці на місці, де рятували дітей, здійснили разом римо- і греко-католицькі священики.

Освячення пам’ятної таблиці

Освячення пам’ятної таблиці