• Головна
  • Новини
  • Римо-католики у Львові розпочинають беатифікаційний процес єпископа Рафала Керницького...

Римо-католики у Львові розпочинають беатифікаційний процес єпископа Рафала Керницького

26.04.2012, 11:40
Римо-католики у Львові розпочинають беатифікаційний процес єпископа Рафала Керницького - фото 1
Українські римо-католики готуються до урочистого відкриття беатифікаційного процесу єпископа Рафала Керницького - довголітнього настоятеля латинської архикатедри у Львові та в’язня радянських контаборів.

Беатифікація єпископа Рафала КерницькогоУкраїнські римо-католики готуються до урочистого відкриття беатифікаційного процесу єпископа Рафала Керницького - довголітнього настоятеля латинської архикатедри у Львові та в’язня радянських контаборів. Урочистість відбудеться 4 травня о 16 00 у кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці.

Перед сесією, яка відкриє процес, і присягою Трибуналу, о. Юзеф Вулчанський та о. Здіслав Гоголя OFM Conv з Університету Івана Павла ІІ у Кракові в рефератах представлять постать єпископа Рафала. Згодом о 18 годині архиєпископ Мечислав Мокшицький очолить Службу Божу у намірі беатифікації, інформує офіційний сайт Львівської дієцезії РКЦ в Україні.

«3 травня 2012 р. випадає сота річниця від дня народження світлої пам’яті єпископа Рафала Керницького, довголітнього настоятеля латинської Архикатедри у Львові. В післявоєнний період, коли комуністичний режим вів активну боротьбу з релігією, о. Рафал Керницький, повернувшись з сибірських таборів, розпочав у Львові душпастирське служіння в катедральному храмі», - йдеться у пастирському листі архиєпископа Мечислава Мокшицького з нагоди відкриття беатифікаційного процесу.

У своєму листі Глава римо-католиків Україні зазначив, що у повоєнний час Католицька Церква зазнала чимало переслідувань - духовенство змушене було виїхати з України, влада зачинила практично усі храми.

«У Львові діючою залишилась латинська катедра, вірним охоронцем якої впродовж 47 років був єпископ Рафал Керницький, та костел св. Антонія з Падуї. Так само комуністи вчинили з Греко-Католицькою Церквою. Всіх єпископів і священиків, які залишились в єдності з Апостольською Столицею, арештували і вивезли до таборів, а духовенство, що залишилось, було вимушене зійти до катакомб», - нагадав про ті часи архиєпископ.

«В такій драматичній ситуації о. Рафал оточив сердечною опікою вірних католиків візантійського обряду, наражаючись на величезну небезпеку. Він охоче служив їм у катедрі, допомагав священикам, які таємно сповідали там своїх вірних, організовував свята згідно з їхнім обрядом, уділяв хрещення, сповідав, благословив подружжя», - йдеться у пастирському листі архиєпископа РКЦ в Україні.

Єпископ Рафал Керницький помер 23 листопада 1995 року. Біля його гробу і сьогодні завжди затримуються на молитву віряни, в якій просять не лише про дар спасіння для нього, але, відчуваючи святість життя цього великого священика, просять про заступництво перед Богом.

«Такий хід подій спонукає нас розпочати канонізаційний процес о. Рафала Керницького, а сота річниця народження, видається найкращою нагодою, для цього», - наголосив у своєму листі архиєпископ Мечислав Мокшицький.