• Головна
  • Новини
  • 2 лютого римо-католики відзначають празник Стрітення Господнього...

2 лютого римо-католики відзначають празник Стрітення Господнього

02.02.2012, 13:00
2 лютого римо-католики відзначають празник Стрітення Господнього - фото 1

Стрітення Ісуса Христа. Цей празник відзначається на спогад події, яка відбулась сорокового дня після народження Ісуса, коли Діва Марія і Святий Йосиф принесли новонародженого Христа до єрусалимського храму, щоб пожертвувати Господеві, а їм назустріч вийшов праведний старець Симеон та пророчиця Анна.

Стрітення.jpg2 лютого за григоріянським календарем, тобто за новим стилем – це празник Стрітення Ісуса Христа. Цей празник відзначається на спогад події, яка відбулась сорокового дня після народження Ісуса, коли Діва Марія і Святий Йосиф принесли новонародженого Христа до єрусалимського храму, щоб пожертвувати Господеві, а їм назустріч вийшов праведний старець Симеон та пророчиця Анна. Це свято має за основу подію, записану в 2 розділі Євангелії від святого Луки (див. Лк 2,22-39). У цей день у церквах посвячують свічки, як символ того, що Христос – це світло світу.

За повідомленням Радіо Ватикан, 2 лютого – це також і ХVІ Всесвітній день богопосвячних осіб, встановлений 1997 року блаженним Папою Іваном Павлом ІІ, бажаючи, щоб Церква краще усвідомила роль та оцінила осіб, які повністю посвятились Богові у чернечому житті, а для духовних осіб цей день є нагодою оживити своє богопосвячене життя. Це день особливої призадуми над чернечим життям та молитви за покликання, як до священичого, так і до чернечого життя.

Вже стало традицією, що цього дня Папа зустрічається з богопосвяченими особами Вічного Міста, які збираються на спільну молитву Вечірні в базиліці Святого Петра.

Сьогодні Папа Бенедикт XVI очолить у Ватиканській базиліці урочисте богослуження з нагоди празника Стрітення Господнього та Всесвітнього дня богопосвячених осіб. У Вечірній візьмуть участь представники численної української церковної спільноти Риму.

Греко-католики та православні в Україні відзначатимуть Стрітення Господнього через 2 тижні –15 лютого.