• Головна
  • Новини
  • В Сумах невелика парафія отримала реліквії блаженного Івана Павла ІІ...

В Сумах невелика парафія отримала реліквії блаженного Івана Павла ІІ

18.10.2011, 10:13
В Сумах невелика парафія отримала реліквії блаженного Івана Павла ІІ - фото 1
Відтепер в парафії Благовіщення Пресвятої Діви Марії додалося два особливих дні — 2 квітня (день смерті Івана Павла ІІ) та 16 жовтня (день отримання реліквій), коли будуть особливо згадувати блаженного.

Передача_реліквій.jpgexklusiv.gifВ неділю, 16 жовтня, в римо-католицькому храмі Благовіщення Пресвятої Діви Марії у Сумах відбулося урочисте богослужіння з нагоди прибуття реліквій блаженного Івана Павла ІІ.

Службу Божу очолив єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Сабіло. Владика повідомив, що мощі Івана Павла ІІ передані сумським католикам назавжди і кожен бажаючий може прийти і вклонитися їм, молячи блаженного про заступництво.

Ми запитали настоятеля храму о. Войцеха Стасевича, як вдалося невеликій парафії північно-східної України отримати реліквії. Він вважає, що причина цьому — Боже благословення.

Виявилося, що і в настоятеля, і у прихожан є багато приємних спогадів про блаженного.

- Я бачив, що парафіяни з великою теплотою ставляться до Івана Павла ІІ та моляться йому про заступництво та допомогу. Багато парафіян 10 років тому під час візиту понтифіка їздили в Київ на зустріч з ним і тепер з теплотою згадують ті події, –  говорить о. Войцех.

Ще в семінарії о. Войцеху подарували портрет понтифіка, який він привіз в Україну та розмістив у храмі. А цього року навесні отцю-настоятелю випала нагода побувати на церемонії беатицікації Івана Павла ІІ.

- Після цього я довго думав, як можна отримати для парафії реліквії блаженного. Почув, що це питання здатен вирішити кардинал Станіслав Дзівіш , який довгий час був секретарем Івана Павла ІІ. Ми написали йому офіційного листа, в якому пояснили прагнення парафіян молитися блаженному за заступництво і почали чекати відповіді. Якщо чесно, я сумнівався, що ми отримаємо позитивну відповідь. Через чотири місяці прийшло повідомлення, що в Суми реліквії прибудуть.

Отець Войцех особисто їздив у Краків, де 29 вересня з рук кардинала Станіслава Дзівіша отримав реліквії — кров блаженного Івана Павла ІІ.

А 16 жовтня відбулося урочисте представлення реліквій в Сумах. Дуже символічно, що саме в цей день 33 роки тому Іван Павло ІІ став Папою. Окрім того, цього року храм у Сумах святкує своє 100-річчя, тож реліквії стали чудовим подарунком сумським католикам.

Відтепер в парафії  Благовіщення Пресвятої Діви Марії додалося два особливих дні — 2 квітня (день смерті Івана Павла ІІ) та 16 жовтня (день отримання реліквій), коли будуть особливо згадувати блаженного. Окрім цього, щовівторка в храмі проходитимуть особливі служби, під час яких прихожани молитимуться до блаженного Івана Павла ІІ про заступництво та допомогу.