• Головна
  • Проекти
  • Апостольський нунцій освятив в Євпаторії парафіяльний костел, закритий 1923 року радянською владою...

Апостольський нунцій освятив в Євпаторії парафіяльний костел, закритий 1923 року радянською владою

23.04.2010, 10:36
Апостольський нунцій освятив в Євпаторії парафіяльний костел, закритий 1923 року радянською владою - фото 1
Служба в храмі проводиться переважно російською мовою. Два рази на тиждень – у середу і п'ятницю – українською мовою, і в понеділок – польською.

21-kasteol10.jpgКРИМ – У Євпаторії 17 квітня відбулася історична подія – освячення храму римо-католицької громади Святого Мартіна, розташованого по вулиці Новоселівська, 8. Відомо, що парафіяльний костел у місті збудували ще у 1828 році. В історичній літературі згадується, що в 1916 році він знаходився в районі нинішнього санаторію ППО (вулиця Фрунзе). Парафія налічувала понад 200 чоловік. Однак за розпорядженням радянської влади з 24 січня 1923 костел закрили.

21-kasteol7.jpgІ тільки через багато років, у травні 1997 року, в Євпаторії була офіційно зареєстрована парафіяльна громада. У березні 1999 року Згромадження Місіонерів облату Непорочного Зачаття Святої Діви Марії придбало будинок по вулиці Новоселівська, 8, де побудували каплицю і житлові приміщення для священиків. А три роки тому з благословення владики Одесько-Сімферопольської єпархії єпископа Броніслава Бернацького вже безпосередньо приступили до будівництва храму.

Костел знаходиться під заступництвом святого Мартіна, який у VII столітті був Римським Папою і помер мученицькою смертю в Херсонесі. Сьогодні парафія нараховує понад 100 вірних, її настоятелем є отець Анджей Рак OMI. Служба в храмі проводиться переважно російською мовою. Два рази на тиждень – у середу і п'ятницю – українською мовою, і в понеділок – польською.

21-kasteol4_b.jpg

Як повідомляє офіційний сайт міста Євпаторії, освячення храму здійснив Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Іван Юркович. Провести обряд йому допомагали єпископ Одесько-Сімферопольський Броніслав Бернацький, генеральний вікарій Одесько-Сімферопольської єпархії Петро Мальчук та єпископ Кам'янець-Подільський Леонід Дубравський. На урочистості були присутні отці-облати з парафій України, Ірландії, Німеччини та Польщі, а також священики всіх кримських католицьких парафій та інші духовні особи.

Гостями урочистої події стали голова Рескомітету АРК у справах релігій Лариса Чулкова, міський голова Євпаторії Андрій Даниленко та його заступник Едуард Кугель, співробітники управління міжнаціональних відносин міськради.

21-kasteol6.jpgЗвертаючись до присутніх, архиєпископ Іван Юркович говорив про роль Католицької Церкви в житті сучасного суспільства. Про необхідність правильного розуміння минулого і правильного планування майбутнього. Про те, що ще двадцять років тому люди жили в зовсім іншому світі, який сьогодні, завдяки інформаційним технологіям, став світлом спілкування. У зв'язку з цим, перед людством стоять абсолютно нові завдання. Особлива роль у цьому, за словами архиєпископа, відводиться зміцненню віри, збору духовних плодів і бажанню дарувати любов і щастя братам і сестрам.

Кошти на будівництво костелу збирали не тільки євпаторійці, але священики і парафіяни з України, Польщі, Німеччини. А ченці ірландської громади навіть продали одне зі своїх володінь.

Єпископ Одесько-Сімферопольський Броніслав Бернацький сказав про те, що до революції в Криму налічувалося 26 парафій Римо-Католицької Церкви, а після 1917 до 90-х років включно, їх всіх закрили. Сьогодні храми відроджуються по всій країні.

Священнослужителі також підкреслили, що влада Євпаторії з повагою ставиться до всіх релігій та конфесій, завдяки чому нове покоління має можливість для духовного зростання.