• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку на честь репресованих католицьких священиків...

У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку на честь репресованих католицьких священиків

14.04.2010, 10:22
У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку на честь репресованих католицьких священиків - фото 1
Відкриття дошки – ініціатива дніпропетровської римо-католицької громади святого Йосипа. Дошку встановили на будівлі костелу в центрі міста.

Меморіальна_дошка_1.jpgДНІПРОПЕТРОВСЬК — Відкриття і освячення пам’ятної дошки на честь священиків, які служили в місцевій римо-католицькій парафії і були вбиті за сповідання віри в часи сталінських репресій, відбулося в Дніпропетровську. В архівах виявили документи про 10 священиків, які служили в парафії і були закатовані сталінським режимом у 30-ті роки.

Як повідомляє інформагентство «Придніпров'я», відкриття дошки – ініціатива дніпропетровської римо-католицької громади святого Йосипа. Дошку встановили на будівлі костелу в центрі міста. Ця споруда упродовж десятиліття була предметом судової тяганини між вірянами та американською корпорацією «Dugsbery», яка її приватизувала. Зараз храм уже остаточно повернули католицькій громаді міста.

Після Літургії й освячення дошки представники Центру польської культури ім. Кароля Войтили показали присутнім театральну виставу «День гніву» за всесвітньо відомою п’єсою польського драматурга Романа Брандштеттера.

Довідка:

Повернення собору св. Йосипа місцеві римо-католики домагалися півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків забрали, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

Під час головування Павла Лазаренка —1998 року — Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову. Весь цей час римо-католики Дніпропетровська прагнули повернути храм через різні судові інстанції.

У Києві представники римо-католицької громади Дніпропетровська в свій час навіть передали колективний лист Президенту США Бараку Обамі з проханням допомогти у ситуації з костелом.

26 листопада 2009 року у даній справі Вищий господарський суд України ухвалив постанову, згідно з якою костел зобов’язували передати римо-католицькій громаді. Проте лише 21 січня 2010 року, після того як колегія суддів Верховного Суду України відхилила касаційну скаргу корпорації “Dugsbery” і підтвердила право власності римо-католицької парафії, храм св. Йосипа в Дніпропетровську повернули вірним.