В Мукачеві освятили собор свв. Кирила і Мефодія — копію римського собору св. Софії

11.12.2016, 16:46
Католики
В Мукачеві освятили собор свв. Кирила і Мефодія — копію римського собору св. Софії - фото 1
Собор свв. Кирила і Мефодія будувався близько 10 років за кошти благодійників і меценатів, у його розробці та проектуванні взяли участь також архітектори з Італії.

Божественну Літургію та чин освячення очолив його кардинал архиєпископ Леонардо Сандрі – дипломат Святого Престолу, префект Конгрегації Східних Церков. Йому співслужили греко-католицький єпископ Мукачівський Мілан (Шашік), архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк), єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл (Лущак) та ряд священнослужителів з України та закордону, — повідомляє власкор РІСУ Зоряна ПОПОВИЧ.

Освячення собору свв. Кирила і Мефодія в Мукачевому

На закінчення Літургії, звертаючись до вірян, що заполонили храм, кардинал Сандрі говорив про важливість єдності між вірянами та між Церквами. «Кирило і Мефодій насправді єднали людей, вони поєднали схід і захід, несучи народам Євангеліє Ісуса Христа і сприяли тому, аби в світі стало більше світла. Цього прагнемо і ми повсякчас – бути світлом для світу та сіллю землі», – сказав архиєпископ Сандрі. Він наголосив на важливості єдності та християнських істин у нинішньому світі, сповненому зла та корупції. Він запевнив присутніх у тому, що Ватикан у цей час перебуває постійно в молитві за Україну. Насамкінець кардинал передав храму подарунок з Ватикану – Євхаристійну Чашу.

Кардинал Сандрі

«Дякуємо Господу, що і 1025-річчя Хрещення України-Руси могло відбутися через тих священиків, які були сформовані в церкві традиції святих Кирила і Мефодія – у Вселенській, єдиній, неподіленій Церкві. Це дуже важливо, що Кирило і Мефодій є святими Вселенської Церкви», – сказав владика Мілан (Шашік).

владика Мілан (Шашік)

Собор Кирила і Мефодія будувався близько 10 років за кошти благодійників і меценатів, у його розробці та проектуванні взяли участь також архітектори з Італії. Зокрема, неабияку увагу майстри приділили проекту підлоги – він розроблявся індивідуально для собору Кирила і Мефодія у Мукачеві.

Собор свв. Кирила і Мефодія в Мукачевому

Такою увагою з боку італійської громади собор у Мукачеві зобов’язаний простому факту – він спроектований як збільшена копія собору Святої Софії, побудованої Йосифом Сліпим для імігрантів-українців у Римі. Його у 1967 році спроектував італійський архітектор Лючіо ді Стефано на основі первісної будівлі Софії Київської – п’ятибанної тринавної церкви в українському неовізантійському стилі. Як розповів протоєрей о.Владислав Ігнатишин, «історичний ракурс цієї споруди сягає в глибоку давнину. Церква Святої Софії в Римі є уподобленням великої патріаршої церкви Хагія Софія у Константинополі». Будівництво останньої закінчилося в 537 році при імператорі Юліані I, і ще тисячу років вона залишалася найбільшою церквою у світі. Сьогодні цей храм – найбільший зразок візантійського мистецтва, предмет вивчення для багатьох дослідників із усього світу.

Собор свв. Кирила і Мефодія в Мукачевому