• Головна
  • Новини
  • Кардинал Леонардо Сандрі очолив святкування Року бл. Теодора Ромжі на Закарпатті...

Кардинал Леонардо Сандрі очолив святкування Року бл. Теодора Ромжі на Закарпатті

28.06.2011, 15:52
Кардинал Леонардо Сандрі очолив святкування Року бл. Теодора Ромжі на Закарпатті - фото 1
Священномученика Теодора Ромжу десять років тому під час візиту в Україну беатифікував бл. Іван Павло ІІ.

teodor.jpgПрефект Конгрегації для Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі очолив в Мукачівській греко-католицькій єпархії святкування ювілейного Року блаженного священномученика Теодора Ромжі, якого десять років тому під час візиту в Україну беатифікував бл. Іван Павло ІІ.

В інтерв’ю для Радіо Ватикану кардинал Леонардо Сандрі сказав: «Я дуже радію з можливості бути в Ужгороді з нагоди святкувань 10-ї річниці беатифікації священномученика Теодора Ромжі, Єпарха Мукачівського. Пригадую, як я прибув разом з Іваном Павлом ІІ на його беатифікацію, тому з великою радістю сьогодні повертаюся на цю українську землю, на Закарпаття, щоб ще раз пригадати цю постать єпископа, пастиря, який своє життя віддав за овець, захищаючи гідність людської особи».

27 червня в Ужгородській Богословській греко-католицькій Академії ім. Блаженного Теодора Ромжі отець-ректор Тарас Ловска та Єпарх Мукачівський Мілан Шашік відкрили Наукову конференцію, присвячену 100-літтю від дня народження Блаженного священномученика Теодора Ромжі, 75-літтю його ієрейських свячень та 10-річчю беатифікації. З вітальним словом до присутніх звернувся кардинал Леонардо Сандрі. 

Кардинал Леонардо Сандрі відвідав протокадральний греко-католицький собор в місті Мукачево та зустрівся з владою Закарпатської області. 

На урочистості до Ужгорода прибули греко-католицькі єпископи, священики і вірні з сусідніх єпархій в Україні, а також зі Словаччини, Угорщини, Румунії, Сербії, Білорусі та інших держав.

Головною подією урочистостей стала Архиєрейська Божественна Літургія, яку 28 червня було відслужено на майдані Ужгородської Богословської греко-католицької Академії ім. Блаженного Теодора Ромжі.

Кардинал Сандрі передав присутнім вітання і Апостольське благословення Святішого Отця Бенедикта XVI. У своїй проповіді Префект Конгрегації для Східних Церков, зокрема, зазначив: «Відчуваємо присутність між нами бл. Теодора та незабутнього бл. Папу Івана Павла ІІ, який його беатифікував і який 1 травня цього року досягнув тієї ж самої цілі». 

Після завершення Служби Божої відбувся Хресний хід з мощами Блаженного священномученика Теодора Ромжі вулицями міста до Хрестовоздвиженського катедрального собору. Біля пам’ятної таблиці, присвяченої репресованому греко-католицькому духовенству Закарпаття, була відправлена панахида. Про це інформує Радіо Ватикан.