• Головна
  • Новини
  • Мир для України: звернення Конференції католицьких єпископів Швейцарії...

Мир для України: звернення Конференції католицьких єпископів Швейцарії

06.03.2014, 22:35
Мир для України: звернення Конференції католицьких єпископів Швейцарії - фото 1

Швейцарські єпископи, наслідуючи папу Франциска, звернулися із закликом до усіх людей доброї волі молитися за мир в Україні. Необхідно підтримувати всі ініціативи, що заохочують діалог та відмову від насилля, йдеться у зверненні, яке виголосили 6 березня наприкінці зустрічі Конференції католицьких єпископів Швейцарії, що відбувалася 3-5 березняю

Швейцарські єпископи, наслідуючи Папу Франциска, звернулися із закликом до усіх людей доброї волі молитися за мир в Україні. Необхідно підтримувати всі ініціативи, що заохочують діалог та відмову від насилля, йдеться у зверненні, яке виголосили 6 березня наприкінці зустрічі Конференція католицьких єпископів Швейцарії, що відбувалася 3-5 березня.

Серед єпископів був присутній владика Борис (Ґудзяк), який є єпископом єпархії Святого Володимира з осідком в Парижі і відповідає за вірних греко-католиків в Швейцарії. Він підкреслив, що останні події в Україні знаменують перехід від «культури страху до культури гідності».

Його свідчення про драматичні події, що відбуваються в Україні, дало єпископам глибше розуміння страждань та мрій країни, яка втратила між 1914 та 1989 роками 17 мільйонів мешканців, що померли насильницькою смертю під час воєн, Голодомору та терорів, йдеться у зверненні.

владкиа_Борис.JPGВладика (Ґудзяк), що відповідальний за міжнародні стосунки Української Греко-католицької Церкви, був очевидцем атак на Майдан Незалежності в Києві, де він промовляв до протестувальників. «Він чітко продемонстрував швейцарським єпископам, що протести на Майдані захищають моральні принципи, а не вузькі інтереси. Це принципи, за які 100 осіб віддали своє життя». 

Швейцарські єпископи вказали на чотири точки програми Майдану: «Протягом трьох місяців протестів на Майдані Незалежності туди приїжджали мільйони людей з усієї України». Для єпископа Ґудзяка найбільшим успіхом Майдану є те, що відбувся перехід від культури страху до культури гідності. Відмова від насилля є одним із елементів успіху Майдану. Присутність Церков і релігійних організацій була дуже важливою. Щогодини вночі відбувалася молитва і Церкви також були присутні протягом дня. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій протягом протестів наполягала на чотирьох пунктах програми Майдану: 1) уряд повинен слухати людей, 2) жодного насилля ні з боку уряду, ні з боку протестувальників, 3)жодних закликів до поділу країни, 4) діалог.

Владика Ґудзяк є єпископом єпархії святого Володимира Великого в Парижі Української Греко-католицької Церкви від 2013 року. До того він був апостольським екзархом для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу. Єпископські свячення отримав від Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава (Шевчука ) в серпні 2012 року.