• Головна
  • Новини
  • Східні католицькі єрархи Європи на спільній зустрічі підтвердили повну єдність їх Церков з Апостольським Престолом...

Східні католицькі єрархи Європи на спільній зустрічі підтвердили повну єдність їх Церков з Апостольським Престолом

10.11.2010, 13:02
Східні католицькі єрархи Європи на спільній зустрічі підтвердили повну єдність їх Церков з Апостольським Престолом - фото 1
З 5 до 7 листопада цього року у Софії (Болгарія) проходила щорічна зустріч східних католицьких єпископів Європи з нагоди ювілею 150-річчя унії Східної Католицької Церкви в Болгарії з Римською Апостольською Столицею.

З 5 до 7 листопада цього року у Софії (Болгарія) проходила щорічна зустріч східних католицьких єпископів Європи з нагоди ювілею 150-річчя унії Східної Католицької Церкви в Болгарії з Римською Апостольською Столицею. У цих подіях взяли участь кардинал Петер Ердо, Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації у справах Східних Церков, разом із 35 єрархами Східних Католицьких Церков з різних частин Європи (Білорусі, Великобританії, Греції, Італії, Кіпру, Македонії, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, України, Хорватії, Чехії).

Shidny_Cerkvy.jpg

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Богослужіння чергувалися із засіданнями. Учасники зустрічі відвідали Софію і Пловдів – два найважливіші міста у християнській історії Болгарії. Доповіді виступаючих були об’єднані спільною темою «Критерії церковності Східних Католицьких Церков і сьогоднішня дійсність». Основним висновком зустрічі стало визнання того, що критерій церковності Східних Католицьких Церков полягає саме у повній єдності (сопричасті) цих Церков з Апостольським Престолом Петра.

4 листопада у приміщенні східного католицького екзархату в м. Софії відбулося урочисте відзначення 150-річчя унії, в рамках якого прозвучало дві доповіді про історію Католицької Церкви східного обряду в Болгарії.

5 листопада відбулося засідання східних католицьких єпископів Європи. У доповідях йшлося про критерії церковності Східних Католицьких Церков на основі документів Другого Ватиканського Собору та Вселенських Архиєреїв, про душпастирські структури для католиків мігрантів – вірних Східних Католицьких Церков на основі інструкції Erga migrante Caritas Christi», йшлося про необхідність створення душпастирських структур, які були б продовженням християнського життя віруючих у діаспорі.

6 листопада учасники зустрічі дискутували на тему відносини Конгрегації у справах Східних Католицьких Церков зі Східними Церквами в Європі і перспективи цих відносин на майбутнє, про місце Східних Католицьких Церков в офіційному богословському діалозі між Католицькою Церквою і Православними Церквами.

Учасники заходу відвідали монастир сестер євхаристинок. У храмі, присвяченому блаж. Папі Іванові ХХІІІ, владика Хрісто представив історію Екзархату, згадавши найважливіші її моменти від заснування до відродження в наші дні. Був зачитаний лист, який від імені Папи надіслав Державний секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне кардиналові Леонардо Сандрі, префектові Конгрегації у справах Східних Церков з нагоди 150-ї річниці Східної Католицької Церкви в Болгарії.

7 листопада відбулося завершальне засідання, яке продовжилося спільною Літургією у храмі Успіння Пречистої Діви Марії.

Наступна зустріч східних католицьких єпископів Європи відбудеться в м. Орадеа (Румунія) на початку листопада 2011 року. Вона буде присвячена темі: «Будете моїми свідками: євангелізація в Східних католицьких Церквах Європи».