• Головна
  • Новини
  • Синод Єпископів Католицької Церкви оприлюднив свій «рецепт» миру та спокою на Землі...

Синод Єпископів Католицької Церкви оприлюднив свій «рецепт» миру та спокою на Землі

01.11.2010, 10:06
Синод Єпископів Католицької Церкви оприлюднив свій «рецепт» миру та спокою на Землі - фото 1
22 жовтня 2010 року, під час 14-ї загальної зустрічі синодальні єпископи затвердили Nuntius, тобто Послання до Божого люду з нагоди закінчення Спеціальної асамблеї для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви.

vatykan.jpgУ Ватикані 10-24 жовтня 2010 року проходила Спеціальна асамблея для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви. Її тема: «Католицька Церква на Близькому Сході: сопричастя та свідчення». Як вже повідомлялося, до участі у роботі Асамблеї були запрошені представники УГКЦ: її Глава Патріарх Любомир (Гузар) та владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ. Їх, разом з чотирнадцятьма іншими кардиналами, архиєпископами, єпископами та священиками, запросив Папа Бенедикт ХVІ.

22 жовтня 2010 року, під час 14-ї загальної зустрічі синодальні єпископи затвердили Nuntius, тобто Послання до Божого люду з нагоди закінчення Спеціальної асамблеї для Близького Сходу Синоду єпископів Католицької Церкви.

Обговоривши стосунки між громадянами християнського та мусульманського віросповідання, владики у Посланні наголошують на споконвічному принципі, який повинен регулювати ці стосунки: «Бог хоче, щоб ми були християнами на Близькому Сході, як в наших суспільствах, так і для них. Те, що християни і мусульмани живуть разом, є Божим планом щодо нас і нашою місією та покликанням. У цьому контексті ми діятимемо, керуючись заповіддю любові разом із силою Духа в нас. Другим принципом, що регулює ці стосунки, є те, що ми є невід’ємною частиною наших суспільств. Наша місія, основою якої є віра та обов’язок щодо нашої батьківщини, змушують нас робити свій внесок у розбудову наших країн разом з усіма громадянами ісламського, юдейського та християнського віросповідання».

У Документі також міститься заклик до представників державної влади країн світу: «подвоїти зусилля щодо створення справедливого і міцного миру в усьому регіоні та зупинити гонку озброєнь». За переконанням католицьких єпископів, це те, що «призведе до процвітання та економічної безпеки та зупинить еміграційну кровотечу, яка позбавляє країни життєвих сил».

Звертаючись до міжнародної спільноти, учасники Асамблеї окреслили шляхи побудови мирного співіснування народів та закликали релігійних лідерів взяти на себе відповідальність у справі заохочення діалогу між культурами і цивілізаціями:

«Громадяни країн Близького Сходу звертаються до міжнародної спільноти, зокрема до ООН, тому що вона справді працює задля справедливого і остаточного рішення стосовно миру в регіоні через застосування резолюцій Ради Безпеки, а також через прийняття необхідних законодавчих заходів, щоб покласти край окупації різних арабських територій.

Таким чином палестинський народ зможе мати незалежну й суверенну батьківщину та жити там гідно і стабільно. Держава Ізраїль зможе жити в умовах миру та безпеки в рамках кордонів, визнаних на міжнародному рівні. Святе місто Єрусалим зможе знайти потрібний устрій, який поважатиме його особливий характер, його святість і релігійну спадщину кожної з трьох релігій: юдаїзму, християнства та ісламу. Ми сподіваємося, що рішення цих двох держав стане реальністю і не залишиться на рівні мрії.

Ірак зможе покласти кінець вбивчим наслідкам війни та відновити безпеку, яка захистить всіх своїх громадян зі всіма їхніми соціальними, релігійними та національними складовими.

Ліван зможе здійснювати суверенітет над усією своєю територією, зміцнювати національну єдність та зможе продовжувати бути моделлю співіснування християн та мусульман завдяки діалогу культур і релігій та сприяння цивільній свободі.

Ми засуджуємо насильство і тероризм, незалежно від його походження, як також будь-який релігійний екстремізм. Ми засуджуємо всі форми расизму, антисемітизму, антихристиянства та ісламофобії і звертаємося до всіх релігій взяти на себе відповідальність у справі заохочення діалогу між культурами і цивілізаціями в нашому регіоні та в усьому світі», – сказано у Посланні католицьких єпископів.

У документі владики висловлюють окрему глибоку вдячність мирянам: «Ми цінуємо все те, що ви робите для ваших родин та суспільств, ваших Церков та держав. Будьте непохитними серед випробувань і труднощів!» 

Не оминули увагою владики і журналістів: «Дякуємо журналістам за співпрацю з Церквою задля поширення її вчення та діяльності, а цими днями за випуск новин у всіх частинах світу стосовно Спеціальної асамблеї для Близького Сходу Синоду Єпископів. Вітаємо внесок ЗМІ, як міжнародних, так і католицьких».

Текст Послання оприлюднив Департамент інформації УГКЦ.