• Головна
  • Новини
  • Клаудіо Гуджеротті має намір додати свою цеглинку до моста порозуміння між УГКЦ та РКЦ в Україні...

Клаудіо Гуджеротті має намір додати свою цеглинку до моста порозуміння між УГКЦ та РКЦ в Україні

23.12.2015, 17:02
Клаудіо Гуджеротті має намір додати свою цеглинку до моста порозуміння між  УГКЦ та РКЦ в Україні - фото 1
Про важливість добрих стосунків між УГКЦ та РКЦ розповів новий нунцій в інтерв’ю часопису CREDO.

Гуджеротті.jpgПро важливість добрих стосунків між УГКЦ та РКЦ розповів новий нунцій в інтерв’ю часопису CREDO.

Папа Бенедикт XVI і Папа Франциск не раз говорили про те, що українські єпископи двох обрядів мають не найкращі стосунки. Багато робилося для їх покращення, однак  остаточного порозуміння так і не досягнуто.

На запитання, які кроки новий нунцій планує здійснювати у цьому напрямку, архиєпископ  Клаудіо Гуджеротті відповів:

«Я можу зробити не так уже й багато. Єпископи добре усвідомлюють те, що Євангеліє та історія вимагають від них. Нунцій — це лише міст (а Папа — це перший «будівничий мостів», Понтифік). Із покорою я буду намагатися додати ще одну цеглинку до мосту, який вже будується. Спільність зростає зі зростанням святості. Що більше будемо святими (Папа сказав би «менш світськими»), то більше будемо разом».

Нагадаємо, під час останнього візиту Ad Limina єпископів УГКЦ та РКЦ в Україні, Папа Франциск зазначив, що українські єпископи двох обрядів могли б мати трохи кращі стосунки.

Томас_Галліксон.jpgСвого  часу Папа Бенедикт XVI дав попередньому нунцію, архиєпископу Томасу Ґалліксону, завдання – спробувати покращити стосунки між Греко- й Римо-Католицькою Церквами. Але, як сам розповів в одному з інтерв’ю РІСУ  перед завершенням служіння в Україні архиєпископ Томас, «ми ще не досягнули цього».

Тоді він сказав: «В Україні проблема полягає в тому, що міжособистісні непорозуміння переносяться на ціле тіло Латинської або Греко-Католицької Церков. Можливо, це не справедливо, і ми повинні сказати, – ні, це Томас, який має непорозуміння з Григорієм, однак ми не маємо такої можливості з огляду на те, ким ми є як Церква. Тому за нинішніх обставин в кінцевому підсумку непорозуміння постає як конфлікт між «латинянами» і «греками».

Отож, завдання нового нунція покращити стосунки між УГКЦ та РКЦ в Україні залишається актуальним.