• Головна
  • Новини
  • Анонс: У Львові науковці та громадські активісти говоритимуть про збереження сакральної спадщини...

Анонс: У Львові науковці та громадські активісти говоритимуть про збереження сакральної спадщини

09.12.2019, 11:24
Анонс: У Львові науковці та громадські активісти говоритимуть про збереження сакральної спадщини - фото 1
Круглий стіл і презентація на тему: «Сакральна спадщина Княжої України: повернення до історичної правди» пройде 10 грудня (початок о 16:00) у приміщенні Львівського обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (вул. Коперніка 40 а).

Круглий стіл і презентація на тему «Сакральна спадщина Княжої України: повернення до історичної правди» пройде 10 грудня (початок о 16:00) у приміщенні Львівського обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (вул. Коперніка 40 а).

Організатори — ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури, кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та видавництво «Свічадо» — запрошують істориків, архітекторів, археологів, іконописців, музейників, пам’яткоохоронців, мистецтвознавців та всіх зацікавлених.

Однією з причин для проведення такого круглого столу став вихід у вересні 2019 р. книги «Святині Княжої України» (видавництві «Свічадо»), авторами якої є Андрій Комарницький (кандидат мистецтвознавства, співзасновник іконописного об’єднання «Алімпій») та Богдан Зятик (викладач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв).

За словами організаторів, буде йти мова про українські ікони, мощі святих, останки князів, рукописи та інші реліквії Княжої України, які в різний час були вивезені за кордон і досі не повернуті в Україну. Також піднімається проблематика неправдивого висвітлення історичних фактів, фальшування та переписування історії України, зокрема,  в контексті сакральної спадщини України, яка в той чи інший спосіб незаконно привласнена іншими народами чи державами.

Серед іншого планується обговорення і проблеми знищення святинь та історичних артефактів Княжої України, та шляхи збереження та популяризації сакральної спадщини Княжої України.

На думку організаторів круглого столу, «ідея повернення до історичної правди дуже важлива, оскільки історія України і, особливо, спадщина княжого періоду оточені товстелезним шаром брехні, перекручень і спотворення історичних фактів. Це – грандіозна крадіжка культурно-історичної та духовної спадщини українського народу, масштаби якої ми тільки тепер намагаємося усвідомити».

Організатори круглого столу ставлять собі за мету:

• Роз’яснити проблему історичної приналежності українських сакральних пам’яток княжого періоду до України. Насамперед звернути увагу на домонгольський іконопис та феномен київської школи іконопису.

• Обговорити шляхи популяризації українського погляду на історію і культуру Київської Русі на державному рівні та закордоном. Проаналізувати праці вітчизняних вчених-апологетів українського мистецтвознавства.

• Розвінчати ідеологічні стереотипи, нав’язані ворогами України.

• Подискутувати про ґенезу києво-руської традиції.

• Знайти наукове роз’яснення важливого питання: чим є для українців сакральна традиція Княжої України?

191209_1.jpg