• Головна
  • Новини
  • У Львові представлять портрети євангелистів авторства Франца Гальса...

У Львові представлять портрети євангелистів авторства Франца Гальса

15.08.2019, 14:30
У Львові представлять портрети євангелистів авторства Франца Гальса - фото 1
Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького і Одеський музей західного та східного мистецтв запрошують на виставку "ЄВАНГЕЛІСТИ ФРАНЦА ГАЛЬСА", яка триватиме з 16 серпня по 22 вересня у Львівському Палаці мистецтв (вул. Коперніка, 15).

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького і Одеський музей західного та східного мистецтв запрошують на виставку "ЄВАНГЕЛІСТИ ФРАНЦА ГАЛЬСА", яка триватиме з 16 серпня по 22 вересня у Львівському Палаці мистецтв (вул. Коперніка, 15), відкриття 16 серпня о 16:00.

Франс Гальс (1580/81–1666) – один із найвидатніших живописців "Золотого століття" голландського мистецтва. Він увійшов до історії світового живопису як геніальний портретист, новаторство якого виразилось у вмінні створювати динамічні образи і передавати емоційний стан своїх героїв.

Експоновані у рамках цієї виставки шедеври –  «Євангеліст Лука» та «Євангеліст Матвій» – надійшли до збірки Одеського музею західного і східного мистецтва у 1920-их рр. Ще два зображення інших євангелістів перебувають за кордоном: «Євангеліст Іоан» – в музеї Пола Ґетті в Лос-Анджелесі (США), «Євангеліст Марко» в ДМІМ ім. А. С. Пушкіна у Москві (Росія).

Одеські полотна становлять особливу художню й історичну цінність, оскільки демонструють, як виглядали твори великого голландця на начебто нетипові для нього сюжети, що дійшли до нас переважно у копіях. Формально будучи творами на релігійний сюжет, картини за своєю сутністю є портретами, новаторськими як за народним типажем, так і за віртуозною манерою живопису.

Як розповідають організатори виставки, на відміну від своїх колег-сучасників, Гальс уникав лискучої фактури і гладкого нанесення фарби у своїх творах. Він підкреслював деталі і надавав своїм моделям жвавість завдяки видимим мазкам, лініям і великим кольоровим плямам. Ця техніка почала користуватися популярністю згодом, у ХІХ столітті, особливо серед імпресіоністів.

"Яке задоволення розглядати роботи Франса Гальса, як же вони відрізняються від інших картин – більшості з них – де все так ретельно пригладжено і написано одноманітною манерою", –  писав Вінсент Ван Гог у листі до свого брата Тео.

До ХVІІІ ст. ці полотна зберігались на батьківщині художника у Гарлемі, згодом декілька разів були перепродані на аукціонах у Гаазі та Амстердамі. 1773 р. «Чотири Євангелісти» внесли до каталогу Ермітажа, а 1812 р. полотна передали до церкви у Криму. Ймовірно, що в середині ХІХ ст. під час Кримської війни цикл розділили, і до 1920 р. місце знаходження картин було невідоме.

Адреса: Палац Потоцьких, вул. Коперника, 15
Години роботи:
Вівторок–п’ятниця 11:00–17:00
Субота–неділя 10:00–18:00
Понеділок – вихідний.

Детальніше про виставку

Афіша