• Головна
  • Новини
  • Анонс: семінар-презентація книжки Хосе Казанови відбудеться в Києві...

Анонс: семінар-презентація книжки Хосе Казанови відбудеться в Києві

04.03.2019, 09:41
Анонс: семінар-презентація книжки Хосе Казанови відбудеться в Києві - фото 1
Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості та Український католицький університет запрошують на семінар-презентацію книжки Хосе Казанови «Релігія в сучасному світі: плюралізм, секуляризація, глобалізація» (Видавництво УКУ).

Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості та Український католицький університет запрошують на семінар-презентацію книжки Хосе Казанови «Релігія в сучасному світі: плюралізм, секуляризація, глобалізація» (Видавництво УКУ).

Захід відбудеться 6 березня, з 17:00 до 19:00, у Національному заповіднику «Софія Київська».

Хосе Казанова «Релігія в сучасному світі: плюралізм, секуляризація, глобалізація»

Хосе Казанова – один із найвідоміших сучасних соціологів релігії, професор факультету соціології Джорджтаунського університету, автор численних праць про релігію і глобалізацію, міграції і релігійний плюралізм, транснаціональні релігії, роль релігії в політичному та громадському житті тощо.

У праці, що принесла йому всесвітню славу - «Публічні релігії в сучасному світі» (1994) – Казанова на прикладах з новітньої історії низки католицьких та протестантських країн піддав сумніву класичну теорію секуляризації, згідно з якою в процесі модернізації суспільства релігія мала б поступово, але незворотньо відступати з публічної в суто приватну сферу, а натомість зафіксував потужний процес «деприватизації» релігії та її дедалі більший вплив на публічні справи.

Фактично Казанова задовго до 11 вересня 2001 р. передбачив драматичне повернення релігії у світову політику, одним з прикладів якого став сплеск ісламського фундаменталізму й пов’язані з цим радикальні зміни в міжнародній політичній обстановці.

Хосе Казанова підтримує тісні контакти з Українським католицьким університетом, де не раз виступав із лекціями та брав участь у конференціях.

УКУ підготував публікацію збірки його статей в перекладі українською мовою "Релігія в сучасному світі: плюралізм, секулярізація, глобалізація".

Тематика збірки охоплює широке коло проблем, таких як:

  • соціологічна теорія (проблеми секуляризації, глобалізації, мультикультуралізму, транснаціональної міграції);
  • форми участі релігії в публічній сфері – її роль у громадянському та політичному суспільстві;
  • релігія в сучасній Європі та Сполучених Штатах Америки;
  • церковно-державні відносини і релігійна свобода в сучасному світі;
  • Церква і процеси глобалізації та демократизації.

До участі в семінарі-презентації запрошено провідних філософів і соціологів релігії, релігієзнавців і богословів.

Модеруватимуть подію протоєрей Георгій Коваленко (ректор ВПУ) і професор Олег Турій (проректор з зовнішніх зв'язків УКУ).