• Головна
  • Новини
  • У Львові презентують книгу Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви»...

У Львові презентують книгу Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви»

04.10.2018, 12:56
У Львові презентують книгу Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви» - фото 1
У межах ХІ Екуменічного соціального тижня у Львові 5 жовтня відбудеться презентація книжки професора Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви». Захід відбудеться на Філософсько-богословському факультеті УКУ (вул. Хуторівка, 35а), 101 ауд. Початок о 15 год.

У межах ХІ Екуменічного соціального тижня у Львові 5 жовтня відбудеться презентація книжки професора Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви». Захід відбудеться на Філософсько-богословському факультеті УКУ (вул. Хуторівка, 35а), 101 ауд. Початок о 15 год.

shatc.jpg

 «Історичні та богословські дослідження останніх десятиліть пролили нове світло на історію церковних соборів. Книга Клауса Шатца «Загальні собори – віхи історії Церкви» синтезує і представляє в доступній формі результати цих досліджень… Ця книга постала з викладів автора у Вищій філософсько-богословській школі св. Георгія у Франкфурті-на Майні і може використовуватися як навчальний посібник. Вона адресована насамперед студентам, але буде цікавою також для істориків, богословів і всіх, хто хоче пізнати церковну історію», – йдеться у анотації до книжки.

У передмові до книги йдеться: «Появу 1959 року на світ книги Губерта Єдіна “Мала історія Собо­рів” зумовили актуальні події: після скли­кання Іваном ХХІІІ ІІ Вати­канського собору виявилося, що доба Вселенських соборів не канула в лету. Наша книга аж на таку актуальність пре­тендувати не може. Однак у міжчассі відбувся ІІ Вати­кан­ський собор, Церква набула нового досвіду і з’явилися бого­словські й історичні дослі­дження, які геть по-новому висвітлили й істо­рію рані­ших Соборів. З одного боку, стало помітно, наскільки соборність (не тільки на вселенському рівні) позначає сутнісну структуру Церкви; з ін­шого – відтоді постала ціла низка історичних дослі­джень про Собори, з висвіт­ленням нової про­бле­матики. Багато що, зокрема й саме поняття “Вселенського собору”, стало набагато роз­митішим і багатозначнішим. Єдін іще міг наділити свою книгу підзаголовком: “Двадцять Вселенських соборів у рамках істо­рії Церкви”. Сьогодні ж так чітко говорити про 20 чи, після ІІ Вати­канського, 21 Вселенський собор, уже годі. Загалом історія Соборів постає перед нами набагато склад­ні­шою, заплутанішою, із багатьма кон­­фліктами; це знову й знову особливо засвідчує пере­плетення Церкви зі “світом” відповідної історичної доби.

Після парезентації відбудеться автограф-сесія автора.

Над перекладом працював Олег Конкевич. Українською мовою книга побачила цього року, інформує прес-служба  ХІ  Екуменічного Соціального Тижня.