• Головна
  • Новини
  • Анонс: у Львові покажуть унікальну колекцію видань з Патріархом Йосифом на першій шпальті...

Анонс: у Львові покажуть унікальну колекцію видань з Патріархом Йосифом на першій шпальті

16.03.2016, 14:46
Анонс: у Львові покажуть унікальну колекцію видань з Патріархом Йосифом на першій шпальті - фото 1
Виставка «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах» відкриється завтра, 17 березня, у Львівському музеї історії релігій. Це друга виставка періодичних видань з колекції Вахтанга Кіпіані у цьому музеї.

Виставка «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах»Виставка «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах» відкриється завтра, 17 березня, у Львівському музеї історії релігій. Це друга виставка періодичних видань з колекції Вахтанга Кіпіані у цьому музеї. Декілька років тому тут було представлено багатоманіття періодики Греко-Католицької Церкви XIX-XX ст. у рамках виставки «Християнські голоси».

«Патріарх УГКЦ, багатолітній мученик комуністичних таборів Йосиф Сліпий прожив довге життя, яке можна розділити, умовно кажучи, на три періоди – до 1945 року, коли він зростав як пастир і науковець під омофором особистості митрополита Андрея Шептицького, роки ув’язнення 1945-1963, коли світ майже не чув голосів з підневільної України та загнаної у підпілля Церкви, і, нарешті, 1963-1984 рр., коли очільник УГКЦ отримав свободу і не гаячи часу почав повертати інтерес світу до найбільшої Церкви у катакомбах у світі», — розповідає В.Кіпіані. — Саме в ці роки портрети владики Йосифа починають з’являтись на перших шпальтах українських і світових видань».

На виставці представлені видання як власне УГКЦ, так і різних мирянських товариств, політичних угруповань діаспори, а також незалежних видань.

Вахтанг Кіпіані – журналіст, редактор, історик і колекціонер. Головний редактор сайту «Історична правда», ведучий однойменної передачі на телеканалі ZIK. Засновник Музею-архіву преси в Києві, в якому зібрані 30 тисяч найменувань періодичних видань, починаючи з 1689 року, зокрема українські – з першого числа «Зорі Галицкої» (1848 р.). Значну частину колекції складають видання української діаспори.