• Головна
  • Новини
  • У Львівському музеї історії релігії презентують фільм і книгу «Лицар Святоюрської гори…»...

У Львівському музеї історії релігії презентують фільм і книгу «Лицар Святоюрської гори…»

25.02.2016, 09:03
У Львівському музеї історії релігії презентують фільм і книгу «Лицар Святоюрської гори…» - фото 1

Це розповідь про життя і діяльність Йосифа Шумлянського, православного, а згодом греко-католицького єпископа Львівського, Галицького і Кам'янець-Подільського (1643 – 1708). У додатку до книжки вміщено фрагменти творів Йосипа Шумлянського – відомі підручники для священиків «Зерцало» і «Метрика», а також його заповіт.

Лицар.jpg27 лютого у Львівському музеї історії релігії відбудеться показ науково-популярного фільму і презентація однойменної книги «Лицар Святоюрської гори. Як Західна Україна стала католицькою» історика, сценариста і літератора Віктора Заславського.

Це розповідь про життя і діяльність Йосифа Шумлянського, православного, а згодом греко-католицького єпископа Львівського, Галицького і Кам'янець-Подільського (1643 – 1708). У додатку до книжки вміщено фрагменти творів Йосипа Шумлянського – відомі підручники для священиків «Зерцало» і «Метрика», а також його заповіт.

Проголошене єднання руських ієрархів із Римом бере свій відлік з 1596 року. І коли на теренах Волині, в Білорусії та навіть у Києві укорінились уніатські храми, Львівська архієпархія (а це – землі від Львова до Кам’янця та від Буга до Дністра, майже ціла сучасна Західна Україна), а також Перемишльська єпархія не міняли позицій: вони були вірні православ’ю. Лише 1700 року, на зламі двох століть, стараннями архієпископа Йосипа Шумлянського галицькі українці перейшли в унію.

Слід зазначити, що це були часи постійних війн із турками і татарами, непростих стосунків з козаками та Росією. І лише рішучі та сміливі могли перемагати. Саме до них належав єпископ-реформатор, просвітник, воїн і дипломат Йосип Шумлянський, який прославився як своїми перемогами на полі битви, так і служінням народу і Церкві.

«За сорок років свого архієпископського служіння Йосип Шумлянський устиг зробити чимало. Він запровадив у своїй єпархії реформи, які можна порівняти хіба що з реформами Петра Могили. Він зміг навести лад в адміністративній системі Львівської єпархії, першим звернув увагу на проблеми сільських священиків та доклав чимало зусиль для підняття рівня їхньої освіти та моралі. Він вдало захищав права Руської церкви перед королем і магнатами. І головне, він зміг запровадити на Західній Україні унію мирно, без конфліктів, зберігши при цьому обряд, культуру та ідентичність Руської церкви. Цим він відкрив нову сторінку в історії нашого краю, поклав початок новій добі в історії Західної України»,  –   пише в своїй книзі Віктор Заславський.  

Сучасники писали про Шумлянського: «Людина молода, енергійна, підприємлива і відважна до авантюрності: веселий, рухливий, сміливий, говіркий, до того ж честолюбивий, відданий душею інтересам Речі Посполитої, й одночасно і руському народу, і Східній Церкві».

Зустріч з автором книги «Лицар Святоюрської гори. Як Західна Україна стала католицькою» Віктором Заславським відбудеться у суботу, 27 лютого, о 16 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії.

Довідка: Віктор Заславський (нар. 1983) — історик, літератор, перекладач, сценарист, автор багатьох науково-популярних статей на тему історії християнства, а також історичного циклу передач “Відкриваючи таємниці християнства” на «Радіо Марія».

Телефони для довідок: (38032) 235 61 00, 235 70 07, 26148 22