• Головна
  • Новини
  • УКУ проведе семінар про діяльність УГКЦ в міжвоєнний період...

УКУ проведе семінар про діяльність УГКЦ в міжвоєнний період

19.10.2015, 14:31
УКУ проведе семінар про діяльність УГКЦ в міжвоєнний період - фото 1
У Львові відбудеться семінар «УГКЦ міжвоєнного періоду: питання вирішені та невирішені. Суспільно-релігійний аспект»

Сороковський_Андрій.jpgІнститут релігії і суспільства УКУ спільно з Інститутом історії Церкви УКУ запрошують усіх зацікавлених 27 жовтня на відкритий семінар «УГКЦ міжвоєнного періоду: питання вирішені та невирішені. Суспільно-релігійний аспект»

Головний доповідач – доктор Андрій Сороковський

Дискутанти:

Ліліана Гентош, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка

Олег Беген, кандидат історичних наук, доцент Кафедри церковної історії УКУ

А. Сороковський так окреслює проблематику семінару:

«У міжвоєнний період (1918-1939 рр), Українська Греко-Католицька Церква зустрілася з низкою проблем, деякі з яких вдалося вирішити відразу, частину – дещо пізніше, проте окремі питання залишаються відкритими дотепер. Поруч з тріумфом українського руху і занепадом москвофільства, Церква увібрала українську ідентичність, хоч і давалася в знаки проблематична, у деякій мірі, спорідненість із Православ’ям.

Поза тим, що монополія на Православ’я належала Російській Церкві, УГКЦ зуміла розв’язати цю проблему шляхом популяризації києво-візантійської традиції і більш екуменічної концепції Унії. Також, базуючись на принципах християнського патріотизму, була вирішена проблема націоналізму, нехай і на теоретичному рівні. Позаяк на практиці напруженість між національним і релігійним залишилась до сьогодні.

Важливо порушити питання адаптації католицького соціального вчення до умов Західної України. Цю проблему частково вирішив митрополит Андрей Шептицький, проте не було достатньо часу і можливостей, щоб повністю втілити ідеї на практиці. Суперечку між орієнталістами і окциденталістами розв’язали на користь перших, принаймні, в теорії. На практиці, літургійні питання були вирішені шляхом публікації узгоджених літургійних текстів в Римі. Але й донині, залишаються розбіжності щодо календаря і різних обрядових питань.

Нетривалі суперечки про віру і розум у 1920-х роках були врешті-решт вирішені в папських документах. Та найголовніше питання про те, як Церква повинна ставитися до модерності, особливо – лібералізму (політичного, економічного, культурного), хоч і було вирішене у міжвоєнний період, проте, як бачимо, постало знову. Можливо, уроки міжвоєнного періоду забуті…»

Час зустрічі: 27 жовтня (вівторок), о 16.00.

Місце проведення: семінарська кімната ім. Ірини Шипули (ауд. 130), корпус на вул. Свєнціцького, 17.

Довідка: доктор Андрій Сороковський – юрист та історик. Протягом 1984-87 рр. був співробітником Кестон коледжу (Keston College) в Англії, де досліджував питання релігійної свободи в комуністичних країнах. У 1989-90 працював директором департаменту досліджень і документації в Римі в канцелярії Блаженішого Мирослава Івана кардинала Любачівського, який займався перенесенням справ УГКЦ з Риму до України у 1991 році. Працював відповідальним редактором наукового журналу «Harvard Ukrainian Studies» у 1993-97 рр. Згодом був науковим співробітником Міністерства юстиції США, секції навколишнього середовища та відділу природніх ресурсів в Вашингтоні. Автор багатьох наукових статей, а також редактор збірника з історії Українського патріархального руху (Свічадо, 2009). Володіє англійською, українською, російською, польською, французькою, італійською та іспанською мовами. 5 жовтня 2013 року обраний головою Українського патріархального товариства в США та головою редакційної ради журналу «Патріярхат».