• Головна
  • Новини
  • У Львові обговорять актуальні питання християнсько-мусульманського діалогу в Україні...

У Львові обговорять актуальні питання християнсько-мусульманського діалогу в Україні

24.02.2015, 10:53

Кримська ГО Інститут громадянського суспільства, Інститут релігії та суспільства Українського католицького університету, Мусульманська громада «Хатіджа» проводять 26 лютого у Львові Круглий стіл «Актуальні питання християнсько-мусульманського діалогу в Україні: львівський аспект».

Кримська ГО Інститут громадянського суспільства, Інститут релігії та суспільства Українського католицького університету, Мусульманська громада «Хатіджа» проводять 26 лютого у Львові Круглий стіл «Актуальні питання християнсько-мусульманського діалогу в Україні: львівський аспект».

Захід проводиться у рамках проекту «Новітня кримська община та львівська громада: порозуміння через діалог» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Як наголошують організатори, метою цього круглого столу є сприяння встановленню конструктивного діалогу між представниками общини киримли та львівською громадою задля кращого взаєморозуміння й полегшення адаптації та інтеграції переселенців-кримців. Саме для цього на Круглий стіл зібрано як представників християнських і мусульманської громад, так і експертів та громадських діячів.

Власним досвідом життя мусульман в європейських країнах-членах Європейського Союзу і їхнього співжиття з християнськими громадами поділяться гості з Польщі та Литви, зокрема, Муфтій мусульман Литви хаджи Рамазан Якубаускас, професор Варшавського університету Еуґеніуш Саковіч, голова Спілки громад литовських татар хаджи Адас Якубаускас.

За словами організаторів, внаслідок окупації території Автономної Республіки Крим Російською Федерацією тисячі представників корінного народу Криму – киримли були змушені покинути Батьківщину через загрозу репресій через їхні політичні або релігійні переконання. Більше двох тисяч кримців знайшли прихисток у Львові та Львівській області, приїхавши на запрошення громадськості та місцевої влади. Як наголошують організатори, хоча львів’яни щиро прийняли вимушених переселенців з Криму, дається взнаки відмінність ментальностей, культур, релігій, традицій. Справа у тому, що мешканці західних регіонів України сприймають народ киримли передусім як політично активну, проукраїнську спільноту, а не як інакший народ з власною історією, культурою, традиціями. Тому іноді трапляються прикрі непорозуміння як на побутовому рівні, так і на рівні органів влади. Й навпаки, часто-густо кримці не розуміють відмінностей між російськомовними мешканцями Криму та галичанами, не знають історії та традицій Галичини як історичного регіону України.

До того ж, є сили, які намагаються роздмухувати міжрелігійну, міжетнічну ворожнечу та розбрат. Так, 2-й львівський телеканал повідомив про появу у громадському транспорті листівок з ісламофобськими закликами.

Оскільки протягом найближчих кількох років кримці не зможуть повернутися на історичну Батьківщину, вони  облаштовуватися на Галичині. Тому й потрібний діалог між новою для Львова та Львівської області общиною кримських мусульман та авторитетними представниками громади Львова, який допомагатиме обом громадам краще пізнати одна одну.

Місце проведення: Український католицький університет, вул. Свєнціцького, 17, 4-й поверх, конференц-зала.

Час проведення: 10.00-17.00

Реєстрація: з 9.30-9.50

Партнери:

Незалежний культурологічний журнал «Ї»

Творче об’єднання «Дзиґа»